Közösségi autómegosztó szolgáltatás – adómentesen

2022. 06. 22., 18:17

A kifizető, továbbá a külföldi székhelyű jogi személy és egyéb szervezet adómentesen biztosíthat magánszemély részére személygépkocsi magáncélú használatot és ahhoz kapcsolódóan úthasználatra jogosító bérletet, jegyet – olvasható a NAV honlapján.

A juttatás történhet a kifizető tulajdonában, üzemeltetésében lévő személygépkocsi biztosításával vagy autómegosztó vállalkozás igénybevételével biztosított személygépkocsi formájában is.

Az adómentesség fennáll mind a cégautóként üzemelő, mind pedig kizárólag magáncélra használt személygépkocsi használatának biztosításakor. Utóbbi esetben a juttatás cafeteria-rendszerben is adható.

A kifizető abban az esetben biztosítja közösségi autómegosztó szolgáltatás útján a személygépkocsi használatát, ha a szolgáltatás díjáról szóló számla a juttató kifizető (munkáltató) nevére szól. Az autóhasználat biztosítása ebben az esetben adómentes.

Nem adómentes a juttatás, ha az autómegosztó szolgáltatást úgy veszi igénybe a magánszemély, hogy a szolgáltató által kiállított számla a magánszemély nevére szól, majd a szolgáltatás díját a munkáltató utóbb megtéríti a magánszemély részére. Ebben az esetben ugyanis a kifizető nem a személygépkocsi használatát biztosítja, hanem támogatást ad a magánszemélynek a szolgáltatás igénybevételéhez.

1. Személygépkocsi-használat

A személygépkocsi használat juttatásába beletartozik minden olyan termék, szolgáltatás biztosítása is, ami a személygépkocsi mindennapi használatát, megfelelő üzemeltetését lehetővé teszi. Ide tartozik például az üzemanyag, a kenőanyag, a javítás és karbantartás költsége, a felelősségbiztosítás díja, a casco, továbbá a cégautóként használt személygépkocsi után fizetett adók (pl. gépjárműadó, cégautóadó) is.

2. Úthasználatra jogosító jegy, bérlet

A személygépkocsi használatával összefüggő úthasználatra jogosító jegy, bérletet, vagyis az autópálya-matricát is adómentesen adhatja a kifizető a magánszemélynek.

3. Parkolás

A személygépkocsi-használathoz kapcsolódó parkolás adómentességéről a jogszabály nem rendelkezik, vagyis a személygépkocsi magáncélú használata során felmerülő parkolás – főszabály szerint – adóköteles. A cégautóként használt személygépkocsival történő hivatalos célú parkolás viszont nem eredményez adófizetési kötelezettséget.

Az autómegosztó szolgáltatás keretében a szolgáltató által meghatározott (és a szolgáltatást igénybe vevő kifizető részére kiszámlázott) szolgáltatási díj jellemzően tartalmazza az autóbérlés, az üzemanyag, a különféle biztosítások (például CASCO), az országos autópálya matrica, közterületi parkolás díját (meghatározott szolgáltatási zónákban).

Ha a magánszemélyek a részükre biztosított személygépkocsit kizárólag magáncélra használják, a parkolás adóköteles.

Ha a szolgáltató által a kifizető részére havonta kiszámlázott szolgáltatási díj nem tartalmazza elkülönülten az egyes költségelemeket (például üzemanyag, autópálya-matrica, közterületi parkolás bontásban), akkor az adómentesnek nem minősülő szolgáltatások díja, például a parkolási költség nem állapítható meg.

A közösségi autómegosztó szolgáltatást nyújtó társaságoknak olyan, az egyes költségelemek elkülönítését biztosító nyilvántartást célszerű kiépíteniük, amely alapján magánszemélyenként megállapítható az adókötelezettség alá eső érték.

Pénzügyminisztérium/NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS