Kiva: mi változott 2024-ben?

2024. 02. 05., 14:10

A kiva mértéke 2024-ben is 10 százalék, de vannak fontos változások – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Átstrukturálás

Az őszi adócsomag egyik újdonsága, hogy szűk körben lehetőséget ad azoknak a cégeknek az átstrukturálására, amelyek a kisvállalati adót (kiva) választották – kezdi friss bejegyzését Csepei Kinga, az RSM Hungary Adóüzletágának vezető menedzsere.

 A korábbi szabályok alapján a kiva szerint adózók nem egyesülhettek más társasággal, nem válhattak szét, különben elveszíthették a kedvezményes adózás lehetőségét és két évig nem is választhatták újra. Az új jogszabály azonban módosított a kiva-alanyiság megszűnésének és újraválasztásának feltételrendszerében.

1. KIVA alanyiság megszűnése

A jogszabály kiegészíti a kiva-alanyiság megszűnésére vonatkozó feltételeket azzal, hogy az alanyiság abban az esetben is megszűnik, ha a zártkörűen működő részvénytársaság működési formája nyilvánosan működő részvénytársasággá változik, mégpedig a formaváltás napját megelőző napon.

2. Kiva-alanyiság újra választása

Az adóalanyiság megszűnésétől számított 2 éven át az adóalanyiság nem választható ismételten. Ez az eddig is hatályban lévő rendelkezés kiegészül azzal, hogy amennyiben az adóalanyiság a Tao törvény szerint kedvezményezettnek nem minősülő, könyv szerinti értéken megvalósuló átalakulás (egyesülés, szétválás) miatt szűnik meg, akkor az érintett cégnek van lehetősége újból választani az adóalanyiságot.

Ehhez az egyesülés vagy szétválás napját követő 15 napon belül bejelentést kell tennie az állami adó- és vámhatóságnál, feltéve, hogy az adóalanyiság újra keletkezéséhez szükséges feltételek fennállnak. Az adóalanyiság ebben az esetben az egyesülés vagy szétválás napját követő nappal lép életbe. Továbbá az ilyen adózó a vagyonmérleg szerinti részesedés arányában lenne jogosult a még fel nem használt elhatárolt veszteség továbbvitelére.

Kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezmény

A tudományos kutató, fejlesztő munkát végző foglalkoztatottak, illetve a kutatójelölt foglalkoztatottak esetében a kisvállalati adó alapját képező személyi jellegű kifizetések vonatkozásában az érvényesíthető adóalap kedvezmény a bruttó munkabér havi összege, de havonta legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet 2024. január 1-től.

Hipa és innovációs járulék egyező adóalap

A helyi iparűzési adó alapját egyszerűsített módon – a kisvállalati adóalap 120 százalékában – meghatározó innovációs járulékfizetésre kötelezett kisvállalati adóalany ezen egyszerűsített adóalapot tekintheti az innovációs járulék alapjának is.

Kinek éri meg a kiva 2024-ben?

Bár általános, minden vállalkozásra egyformán alkalmazható recept nincs, de több fontos mérlegelési szempont meghatározható a kiva választása során.
– Amennyiben egy vállalkozás költségei között meghatározó a személyi jellegű kifizetések aránya, akkor előnyös lehet a kisvállalati adónem választása, mivel a személyi jellegű kifizetések után nem 13 százalék mértékű szochot, hanem csak 10 százalék mértékű kisvállalati adót kell fizetni.
– Szintén előnyös lehet a kisvállalati adó választása, ha a társaság növekedési szakaszban van és a növekedését jegyzett tőke emeléssel kívánja finanszírozni, beruházásokat tervez és belátható időn belül nem tervez tőkekivonást, vagy osztalék kifizetést.
– Egy növekedő szakaszban lévő társasági adóalany esetében akkor is megfontolandó a kisvállalati adóalanyiság választása, ha a társasági adóalanyiság rendszerében olyan kedvezményeket vesz igénybe, mint a fejlesztési tartalék képzése, vagy a KKV beruházási kedvezmény, mivel ezeket a kedvezményeket az áttéréssel nem veszíti el.
– Előnyös lehet az adónem választása azok számára is, akik magas helyi iparűzési adóalappal rendelkeznek.

Érdemes figyelembe venni, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor a kisvállalati adóalany visszatér a Tao tv. hatálya alá. Ez az idő jellemzően vagy a 100 fős átlagos statisztikai létszám elérésekor, vagy a 6 milliárd forintos bevételi értékhatár elérésekor érkezik el, de legkésőbb a társaság végelszámolása kezdő napját megelőző napon. Amennyiben a társaság tovább működik és további beruházásokat tervez végrehajtani, akkor is van lehetősége arra, hogy az áttéréshez kapcsolódóan esetlegesen felmerülő adófizetési kötelezettséget fejlesztési tartalék képzéssel és már a társasági adóalanyiság hatálya alatt tervezett beruházásokkal kiváltsa.  

Egy tőkebevonást, beruházásokat és új fejlesztési irányokat tervező vállalkozásnak érdemes alaposabban is megvizsgálni, hogy a társasági adóalanyiság, vagy a kisvállalati adóalanyiság a megfelelőbb-e számára.

Kinek nem éri meg a kiva választása?

– A kisvállalati adózás nem feltétlen megfelelő választás olyan kereskedelmi társaságok esetében, amelyek összköltségén belül magas az ELÁBÉ és az egyéb anyagjellegű ráfordítások aránya és alacsony a személyi jellegű kifizetések aránya.
– Szintén nem ajánlott a kisvállalati adózás az olyan holding társaságok esetében, amelyek részesedésekkel rendelkeznek és bevételük jellemzően osztalékból származik. Esetükben a társasági adóalanyiság választása megfelelőbb lehet, mivel kisvállalati adóalanyként nem élhetnek a bejelentett részesedéshez kapcsolódó adóelőnyökkel, illetve társasági adóalanyként is csökkenthetik az adózás előtti eredményüket a kapott osztalék összegével. 

Kik választhatják a kivát 2024-ben?

A kisvállalati adó alanya lehet többek között egyéni cég, a Polgári Törvénykönyvben szabályozott gazdasági társaságok mindegyike az Nyrt. kivételével, valamint ügyvédi iroda és közjegyző iroda, szövetkezet és lakásszövetkezet. A kisvállalati adózást választhatja kezdő vállalkozás is és már működő társasági adóalany is dönthet úgy, hogy áttér ezen adózásra és ezáltal kikerül a Tao tv. hatálya alól.

Az adóalany akkor választhatja a kisvállalati adó szerinti adózást, ha
– az átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt;
– az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétele és a beszámoló mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot,
– az adóévet megelőző két naptári évben adószámát NAV véglegesen nem törölte,
– az üzleti évének mérlegforduló napja december 31.,
– az adóévet megelőző adóévben ellenőrzött külföldi társasággal nem rendelkezik.

Amennyiben az adóalany kapcsolt felekkel is rendelkezik, akkor a fenti bevétel és létszám értékhatárokat a kapcsolt vállalkozásokkal együtt kell vizsgálni.

A kisvállalati adóalanyiság megszűnhet az adóalany erre vonatkozó döntése alapján is, de megszűnik a következő feltételek fennállása esetén is:
– a társaság létszáma meghaladja a 100 főt,
– a bevétel meghaladja a 6 milliárd forintot;
– az adóalany végelszámolását, felszámolását, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző napon,
– az adóalany egyesülését, szétválását megelőző nappal,
– meghatározott mértékű nettó adótartozás fennállása esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS