Kiderült, hogy érvénytelen a szerződés: mi lesz ezután?

2018. 12. 01., 11:03

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó foglalta össze.

Az érvénytelenséggel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhattál a sorozat első három részében. Most, hogy már tisztában vagy vele, hogyan lesz érvénytelen a szerződésmikor támadhatod meg, és mikor lesz semmis, felmerül még egy fontos kérdés. Mi történik ezután? – teszi fel a kérdést dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében.

Mi történik, ha érvénytelen a szerződés?

A fő szabály, hogy

„Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

De akkor hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Többféle lehetőség is fennáll. Az egyik az eredeti állapot helyreállítása.

Az eredeti állapot helyreállítása

Érvénytelenség esetén az egyik megoldás a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítása. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Olyan helyzetet kell létrehozni, mint amilyen a szerződés megkötése előtt volt.

Hogyan valósítható meg az eredeti állapot helyreállítása?

Az eredeti állapot helyreállítása az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg.

Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát vissza kell adnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak.

Minden esetben figyelembe kell azonban venni, hogy

„az eredeti állapot helyreállítása során gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról.”

Amikor a múlt már sehogyan sem térhet vissza

Mi történik, ha a zongora a költözésnél teljesen összetört és már csak képek őrzik egykori emlékét?

A jogalkotó arra az esetre is gondolt, ha valamiért már nem lehet a dolgokat ugyanúgy visszaállítani. Ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, és érvényessé sem tehető a szerződés – erről még lesz szó lentebb – úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Hogyan lesz az érvénytelen mégis érvényes?

A szerződés érvényessé válása ma már akár a felek, akár a bíróság döntése alapján lehetséges.

Érvényessé tenni az érvénytelent kétféle módon lehet.

1. Visszamenőlegesen

Ilyenkor már a szerződés megkötésétől kezdőden érvényesnek tekintik azt, ami egyébként érvénytelen lenne. Az érvénytelen szerződés érvényessé válása esetén a szerződő felek úgy kötelesek egymásnak teljesíteni, mintha a szerződés megkötésétől fogva érvényes lett volna.

2. A jövőre nézve

Ilyen esetben a szerződést a jövőre nézve kell érvényesnek tekinteni, de ami addig történt, azt rendeznie kell a feleknek.

A fentiek az érvénytelenség következményeivel kapcsolatos főbb szabályokat mutatják be. A téma nem egyszerű, így érvénytelenség, vagy annak gyanúja esetén javasolt szakember segítségét igénybe venni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS