Kiderült, hogy érvénytelen a szerződés: mi lesz ezután?

2018. 12. 01., 11:03

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó foglalta össze.

Az érvénytelenséggel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhattál a sorozat első három részében. Most, hogy már tisztában vagy vele, hogyan lesz érvénytelen a szerződésmikor támadhatod meg, és mikor lesz semmis, felmerül még egy fontos kérdés. Mi történik ezután? – teszi fel a kérdést dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében.

Mi történik, ha érvénytelen a szerződés?

A fő szabály, hogy

„Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

De akkor hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Többféle lehetőség is fennáll. Az egyik az eredeti állapot helyreállítása.

Az eredeti állapot helyreállítása

Érvénytelenség esetén az egyik megoldás a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítása. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Olyan helyzetet kell létrehozni, mint amilyen a szerződés megkötése előtt volt.

Hogyan valósítható meg az eredeti állapot helyreállítása?

Az eredeti állapot helyreállítása az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg.

Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát vissza kell adnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak.

Minden esetben figyelembe kell azonban venni, hogy

„az eredeti állapot helyreállítása során gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról.”

Amikor a múlt már sehogyan sem térhet vissza

Mi történik, ha a zongora a költözésnél teljesen összetört és már csak képek őrzik egykori emlékét?

A jogalkotó arra az esetre is gondolt, ha valamiért már nem lehet a dolgokat ugyanúgy visszaállítani. Ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, és érvényessé sem tehető a szerződés – erről még lesz szó lentebb – úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Hogyan lesz az érvénytelen mégis érvényes?

A szerződés érvényessé válása ma már akár a felek, akár a bíróság döntése alapján lehetséges.

Érvényessé tenni az érvénytelent kétféle módon lehet.

1. Visszamenőlegesen

Ilyenkor már a szerződés megkötésétől kezdőden érvényesnek tekintik azt, ami egyébként érvénytelen lenne. Az érvénytelen szerződés érvényessé válása esetén a szerződő felek úgy kötelesek egymásnak teljesíteni, mintha a szerződés megkötésétől fogva érvényes lett volna.

2. A jövőre nézve

Ilyen esetben a szerződést a jövőre nézve kell érvényesnek tekinteni, de ami addig történt, azt rendeznie kell a feleknek.

A fentiek az érvénytelenség következményeivel kapcsolatos főbb szabályokat mutatják be. A téma nem egyszerű, így érvénytelenség, vagy annak gyanúja esetén javasolt szakember segítségét igénybe venni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS