Kiderült, hogy érvénytelen a szerződés: mi lesz ezután?

2018. 12. 01., 11:03

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó foglalta össze.

Az érvénytelenséggel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhattál a sorozat első három részében. Most, hogy már tisztában vagy vele, hogyan lesz érvénytelen a szerződésmikor támadhatod meg, és mikor lesz semmis, felmerül még egy fontos kérdés. Mi történik ezután? – teszi fel a kérdést dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében.

Mi történik, ha érvénytelen a szerződés?

A fő szabály, hogy

„Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

De akkor hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Többféle lehetőség is fennáll. Az egyik az eredeti állapot helyreállítása.

Az eredeti állapot helyreállítása

Érvénytelenség esetén az egyik megoldás a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítása. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Olyan helyzetet kell létrehozni, mint amilyen a szerződés megkötése előtt volt.

Hogyan valósítható meg az eredeti állapot helyreállítása?

Az eredeti állapot helyreállítása az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg.

Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát vissza kell adnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak.

Minden esetben figyelembe kell azonban venni, hogy

„az eredeti állapot helyreállítása során gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról.”

Amikor a múlt már sehogyan sem térhet vissza

Mi történik, ha a zongora a költözésnél teljesen összetört és már csak képek őrzik egykori emlékét?

A jogalkotó arra az esetre is gondolt, ha valamiért már nem lehet a dolgokat ugyanúgy visszaállítani. Ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, és érvényessé sem tehető a szerződés – erről még lesz szó lentebb – úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Hogyan lesz az érvénytelen mégis érvényes?

A szerződés érvényessé válása ma már akár a felek, akár a bíróság döntése alapján lehetséges.

Érvényessé tenni az érvénytelent kétféle módon lehet.

1. Visszamenőlegesen

Ilyenkor már a szerződés megkötésétől kezdőden érvényesnek tekintik azt, ami egyébként érvénytelen lenne. Az érvénytelen szerződés érvényessé válása esetén a szerződő felek úgy kötelesek egymásnak teljesíteni, mintha a szerződés megkötésétől fogva érvényes lett volna.

2. A jövőre nézve

Ilyen esetben a szerződést a jövőre nézve kell érvényesnek tekinteni, de ami addig történt, azt rendeznie kell a feleknek.

A fentiek az érvénytelenség következményeivel kapcsolatos főbb szabályokat mutatják be. A téma nem egyszerű, így érvénytelenség, vagy annak gyanúja esetén javasolt szakember segítségét igénybe venni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS