Kiderült, hogy érvénytelen a szerződés: mi lesz ezután?

2018. 12. 01., 11:03

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó foglalta össze.

Az érvénytelenséggel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhattál a sorozat első három részében. Most, hogy már tisztában vagy vele, hogyan lesz érvénytelen a szerződésmikor támadhatod meg, és mikor lesz semmis, felmerül még egy fontos kérdés. Mi történik ezután? – teszi fel a kérdést dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében.

Mi történik, ha érvénytelen a szerződés?

A fő szabály, hogy

„Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

De akkor hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Többféle lehetőség is fennáll. Az egyik az eredeti állapot helyreállítása.

Az eredeti állapot helyreállítása

Érvénytelenség esetén az egyik megoldás a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítása. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Olyan helyzetet kell létrehozni, mint amilyen a szerződés megkötése előtt volt.

Hogyan valósítható meg az eredeti állapot helyreállítása?

Az eredeti állapot helyreállítása az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg.

Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát vissza kell adnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak.

Minden esetben figyelembe kell azonban venni, hogy

„az eredeti állapot helyreállítása során gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról.”

Amikor a múlt már sehogyan sem térhet vissza

Mi történik, ha a zongora a költözésnél teljesen összetört és már csak képek őrzik egykori emlékét?

A jogalkotó arra az esetre is gondolt, ha valamiért már nem lehet a dolgokat ugyanúgy visszaállítani. Ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, és érvényessé sem tehető a szerződés – erről még lesz szó lentebb – úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Hogyan lesz az érvénytelen mégis érvényes?

A szerződés érvényessé válása ma már akár a felek, akár a bíróság döntése alapján lehetséges.

Érvényessé tenni az érvénytelent kétféle módon lehet.

1. Visszamenőlegesen

Ilyenkor már a szerződés megkötésétől kezdőden érvényesnek tekintik azt, ami egyébként érvénytelen lenne. Az érvénytelen szerződés érvényessé válása esetén a szerződő felek úgy kötelesek egymásnak teljesíteni, mintha a szerződés megkötésétől fogva érvényes lett volna.

2. A jövőre nézve

Ilyen esetben a szerződést a jövőre nézve kell érvényesnek tekinteni, de ami addig történt, azt rendeznie kell a feleknek.

A fentiek az érvénytelenség következményeivel kapcsolatos főbb szabályokat mutatják be. A téma nem egyszerű, így érvénytelenség, vagy annak gyanúja esetén javasolt szakember segítségét igénybe venni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS