Jönnek az oroszok? Szigorodtak az ingatlaneladás és -vétel szabályai

2022. 04. 24., 09:34

Az orosz-ukrán háború jócskán megnehezíti az ingatlanirodák -és értékesítők dolgát, ugyanis mind az ukrán menekülők, mind az orosz vevők nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek, mint korábban. Aki elmulasztja a vevő vagy bérlő átvilágítását, arra büntetés várhat. Milyen terheket ró a megváltozott helyzet az ingatlanosokra, és ki tud nekik segíteni?

Az elmúlt hetekben ukránok tömegei érkeztek Magyarországra. Ezt tanúsíthatják az ingatlanosok is, akik azzal szembesültek, hogy a menekülők jóformán bármilyen lakást kivesznek. Az adminisztratív terheket tovább tetézi, hogy az orosz és ukrán vevőket még jobban át kell világítani, mint korábban.

Ilyen esetben melyek a bérbeadók, ingatlanosok és magánkiadók kötelezettségei?

„Ha a vevő vagy bérbeadó harmadik országból, tehát az EU-n kívülről jött, akkor eleve szigorúbban kell átvilágítani. Létezik egy úgynevezett szankciós lista, ahol le kell kérdezni, hogy szerepel-e a terrorizmusgyanús adatbázisokban” – mondja dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogász.

Az így kapott eredményt mindenképpen dokumentálni kell, abban az esetben pedig, ha az illető rajta van a szankciós listán, külön jelenteni kell, aminek szintén megvan a meghatározott menete.

Érdemes szakértőhöz fordulni

Milyen formanyomtatványokat kell kötelezően kitölteni? Hogy néz ki az ügyfélátvilágítási adatlap, és angolul vagy magyarul elérhető? Az ingatlanosok sokszor nem tudják kezelni az ügyfélátvilágítási rendszert, amiben mostantól már nekik kell eligazodniuk, így maga az ingatlaneladás is bonyolultabbá vált.

Az ENSZ szankciós listáját folyamatosan frissítik, azon fegyverkereskedők, de az orosz kormány egyes tagjai is szerepelnek. A procedúra nem csak az ingatlanok eladására, hanem a kiadására is vonatkozik az 500 ezer forintos bérleti díj fölötti luxusingatlanok esetében.

Eközben a vagyonosabb ukrán menekülők folyamatosan veszik ki a lakásokat – ők a migrációs hullám miatt jelentenek kockázati tényezőt, ezért a kiadó vagy eladó őket is köteles átvilágítani.

Mind az oroszok, mind az ukránok esetében gyakran előfordul, hogy készpénzzel szeretnének fizetni, így különösen fontos kiszűrni a kétes jogi ügyleteket. A következő években várhatóan kissé átalakul majd az ingatlanpiac: egyre jellemzőbb lesz a kriptovalutában történő vételárkiegyenlítés, ami abszolút kockázatosnak minősül, és ugyanaz vonatkozik rá, mint a készpénzes fizetésekre.

Aki ráadásul ingatlanosként, irodaként vagy generálkivitelezőként elmulasztja az átvilágítást, annak büntetéssel kell számolnia. Azonban van rá mód, hogy bebiztosítsák magukat a hibák ellen.

„Érdemes olyan szakértőt keresni, aki segít végigvinni a folyamatokat, beszerezni a működéshez szükséges dokumentumokat, sablonokat. Akár egy új gyakorlati módszert is kidolgozhat, hogy megkönnyítse a minősítést, és eligazítson azt illetően, kit milyen szankciós listán kell keresni” – mondja dr. Tóth Judit Lenke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS