Jogorvoslati lehetőségek a végrehajtási eljárás során

2023. 09. 18., 17:18

A legfontosabb tudnivalókat dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze foglalta össze.

Ha az adós tartozását jogi úton próbálják behajtani, végrehajtási eljárás indul. A tartozás alapulhat hatósági határozaton, bírósági ítéleten vagy valamilyen okiraton (például kölcsönszerződésen).

A végrehajtási eljárás a végrehajtás elrendelésével kezdődik, erre bíróság vagy közjegyző jogosult. Az elrendelés után a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó végzi.

Az eljárás során, ha valamilyen sérelmes helyzet történik, lehetőség van a kifogásolt határozat vagy intézkedés felülbírálatának kérésére és a sérelem orvoslására. Ezt nevezzük jogorvoslatnak. Jogorvoslattal számos esetben élhetnek az arra jogosultak. A jogi szabályok erdejében viszont nem könnyű eligazodni azzal kapcsolatosan, hogy ki nyújthat be jogorvoslatot, hová és milyen esetekben. A következőkben e kérdésekben nyújtunk rövid iránymutatást.

Az, hogy hová kell benyújtani a jogorvoslati kérelmet, alapvetően attól függ, hogy az eljárás melyik szakaszáról van szó, és a kérelem mire vonatkozik.

A végrehajtás a végrehajtási lap vagy a végrehajtási záradék kiállításával indul. Ezek a hétköznapi életben ismeretlen jogi fogalmak. A valóságban mind a kettő egy több oldalas formanyomtatvány adatokkal, jogi figyelmeztetésekkel. Ezt az adós is megkapja. Ha a végrehajtás elrendelésének jogszerűsége a sérelmes, a dokumentumot kiállítóhoz kell fordulni.

Ha tehát a végrehajtási lapot vagy a végrehajtási záradékot bíróság állította ki, akkor annak visszavonását vagy törlését is a bíróságtól, ha közjegyző állította ki, akkor pedig a közjegyzőtől lehet kérni.

Ilyen kérelmet csak az adós vagy a végrehajtást kérő terjeszthet elő - határidő nélkül - arra hivatkozva, hogy a végrehajtás valamely feltétele hiányzott. Egyéb érdekelt e jogorvoslattal nem élhet.

A tartozás megszűnése vagy csökkenése esetén nem jogorvoslattal kell élni, hanem ezt a végrehajtónál be kell jelenteni.

Vagyis, ha akár csak részben a követelés alaptalan, azt már megfizették, megszűnt vagy elévült, akkor a végrehajtóhoz kell fordulni, és be kell nyújtani az ezt alátámasztó bizonyítékokat is. Ekkor a továbbiakról a végrehajtó intézkedik. Ha viszont a végrehajtást kérő ezt nem ismeri el, akkor az adós a végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása érdekében pert indíthat.

Ha a végrehajtási eljárás már megindult, megtámadható annak foganatosítása is. Ez azt jelenti, hogy a végrehajtó intézkedése, illetőleg annak elmulasztása miatt is jogorvoslattal lehet élni, ha az érdemi hatással volt az eljárásra. Például a végrehajtó valamilyen jogszabályi határidőn belül nem intézkedett, olyan vagyontárgyat foglalt le, amelyet a törvény nem engedett volna meg, nem a jogszabálynak megfelelően számolt el összegeket. Ezt a jogorvoslatot végrehajtási kifogásnak hívjuk.

A végrehajtási kifogás benyújtása illetékköteles, melynek mértéke 15 000 forint. A kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtani a végrehajtónál. Ha ennek akadálya volt, a 15 nap csak ezután kezdődik, de 3 hónap eltelte után nem lehet kifogást előterjeszteni.

Ha a bíróság elutasítja a végrehajtási kifogást, akkor ez ellen még fellebbezésnek van helye.

A végrehajtási eljárás során végrehajtási kifogást az ügyészség is előterjeszthet bárkinek az ügyében, ha törvénysértés jut a tudomására. Az ügyész a végrehajtási kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 3 hónapon belül bármikor előterjeszthet.

A végrehajtási kifogástól meg kell különböztetni a panaszt. Ezzel akkor lehet élni, ha a végrehajtó vagy helyettese tevékenységével kapcsolatban merül fel sérelem. Ilyen lehet például, hogy nem az előírások szerint adnak tájékoztatást, nem megfelelő a végrehajtó magatartása, ügyfélfogadási időben nem érhető el személyesen, telefonon vagy felvilágosítás adására jogosult alkalmazottja útján. Tehát nem panaszt kell előterjeszteni, ha a tartozás fennállását vitatják, sérelmezik a számláról történő letiltást, ingóság lefoglalását vagy ingatlanárverés kitűzését. A panaszt nem a bíróság, hanem a végrehajtói kar bírálja el.

Előfordulhat olyan eset is, hogy jogutód nélkül megszűnt az a cég, amelynek követelését a végrehajtó érvényesíti. A végrehajtási eljárás tehát annak ellenére folyik tovább, hogy a követelésről nem rendelkezhetnének a megszűnt cég képviselőjeként fellépő személyek. Ugyancsak nincs lehetősége a követelés feletti rendelkezésre a végrehajtást kérőnek akkor sem, ha a követelés büntetőeljárás során zár alá vételre kerül. Ezen esetekben szintén végrehajtási kifogás benyújtásának lehet helye.

Ügyészség.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS