Jogorvoslati lehetőségek a végrehajtási eljárás során

2023. 09. 18., 17:18

A legfontosabb tudnivalókat dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze foglalta össze.

Ha az adós tartozását jogi úton próbálják behajtani, végrehajtási eljárás indul. A tartozás alapulhat hatósági határozaton, bírósági ítéleten vagy valamilyen okiraton (például kölcsönszerződésen).

A végrehajtási eljárás a végrehajtás elrendelésével kezdődik, erre bíróság vagy közjegyző jogosult. Az elrendelés után a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó végzi.

Az eljárás során, ha valamilyen sérelmes helyzet történik, lehetőség van a kifogásolt határozat vagy intézkedés felülbírálatának kérésére és a sérelem orvoslására. Ezt nevezzük jogorvoslatnak. Jogorvoslattal számos esetben élhetnek az arra jogosultak. A jogi szabályok erdejében viszont nem könnyű eligazodni azzal kapcsolatosan, hogy ki nyújthat be jogorvoslatot, hová és milyen esetekben. A következőkben e kérdésekben nyújtunk rövid iránymutatást.

Az, hogy hová kell benyújtani a jogorvoslati kérelmet, alapvetően attól függ, hogy az eljárás melyik szakaszáról van szó, és a kérelem mire vonatkozik.

A végrehajtás a végrehajtási lap vagy a végrehajtási záradék kiállításával indul. Ezek a hétköznapi életben ismeretlen jogi fogalmak. A valóságban mind a kettő egy több oldalas formanyomtatvány adatokkal, jogi figyelmeztetésekkel. Ezt az adós is megkapja. Ha a végrehajtás elrendelésének jogszerűsége a sérelmes, a dokumentumot kiállítóhoz kell fordulni.

Ha tehát a végrehajtási lapot vagy a végrehajtási záradékot bíróság állította ki, akkor annak visszavonását vagy törlését is a bíróságtól, ha közjegyző állította ki, akkor pedig a közjegyzőtől lehet kérni.

Ilyen kérelmet csak az adós vagy a végrehajtást kérő terjeszthet elő - határidő nélkül - arra hivatkozva, hogy a végrehajtás valamely feltétele hiányzott. Egyéb érdekelt e jogorvoslattal nem élhet.

A tartozás megszűnése vagy csökkenése esetén nem jogorvoslattal kell élni, hanem ezt a végrehajtónál be kell jelenteni.

Vagyis, ha akár csak részben a követelés alaptalan, azt már megfizették, megszűnt vagy elévült, akkor a végrehajtóhoz kell fordulni, és be kell nyújtani az ezt alátámasztó bizonyítékokat is. Ekkor a továbbiakról a végrehajtó intézkedik. Ha viszont a végrehajtást kérő ezt nem ismeri el, akkor az adós a végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása érdekében pert indíthat.

Ha a végrehajtási eljárás már megindult, megtámadható annak foganatosítása is. Ez azt jelenti, hogy a végrehajtó intézkedése, illetőleg annak elmulasztása miatt is jogorvoslattal lehet élni, ha az érdemi hatással volt az eljárásra. Például a végrehajtó valamilyen jogszabályi határidőn belül nem intézkedett, olyan vagyontárgyat foglalt le, amelyet a törvény nem engedett volna meg, nem a jogszabálynak megfelelően számolt el összegeket. Ezt a jogorvoslatot végrehajtási kifogásnak hívjuk.

A végrehajtási kifogás benyújtása illetékköteles, melynek mértéke 15 000 forint. A kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtani a végrehajtónál. Ha ennek akadálya volt, a 15 nap csak ezután kezdődik, de 3 hónap eltelte után nem lehet kifogást előterjeszteni.

Ha a bíróság elutasítja a végrehajtási kifogást, akkor ez ellen még fellebbezésnek van helye.

A végrehajtási eljárás során végrehajtási kifogást az ügyészség is előterjeszthet bárkinek az ügyében, ha törvénysértés jut a tudomására. Az ügyész a végrehajtási kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 3 hónapon belül bármikor előterjeszthet.

A végrehajtási kifogástól meg kell különböztetni a panaszt. Ezzel akkor lehet élni, ha a végrehajtó vagy helyettese tevékenységével kapcsolatban merül fel sérelem. Ilyen lehet például, hogy nem az előírások szerint adnak tájékoztatást, nem megfelelő a végrehajtó magatartása, ügyfélfogadási időben nem érhető el személyesen, telefonon vagy felvilágosítás adására jogosult alkalmazottja útján. Tehát nem panaszt kell előterjeszteni, ha a tartozás fennállását vitatják, sérelmezik a számláról történő letiltást, ingóság lefoglalását vagy ingatlanárverés kitűzését. A panaszt nem a bíróság, hanem a végrehajtói kar bírálja el.

Előfordulhat olyan eset is, hogy jogutód nélkül megszűnt az a cég, amelynek követelését a végrehajtó érvényesíti. A végrehajtási eljárás tehát annak ellenére folyik tovább, hogy a követelésről nem rendelkezhetnének a megszűnt cég képviselőjeként fellépő személyek. Ugyancsak nincs lehetősége a követelés feletti rendelkezésre a végrehajtást kérőnek akkor sem, ha a követelés büntetőeljárás során zár alá vételre kerül. Ezen esetekben szintén végrehajtási kifogás benyújtásának lehet helye.

Ügyészség.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS