Csoportos társasági adóalanyiság: közeleg a jogvesztő határidő

2019. 10. 28., 09:31

A csoportos társasági adóalanyiság választása számos vállalatcsoport számára előnyös lehet, ezért érdemes fontolóra venni a következő hetekben az erre irányuló döntést. A csoportos társasági adóalanyiságot a NAV engedélyezheti, a november 1. és 20. között benyújtott kérelmek alapján – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A csoportos tao-alanyiság választásának feltételei behatárolják a potenciális igénybe vevők körét – írja friss bejegyzésében dr. Kiss Helga, az RSM Hungary adóigazgatója –, mivel egyidejűleg több feltételnek is meg kell felelni a leendő csoporttagoknak:

  • belföldi illetőségű adózónak minősülő gazdasági társaságok,
  • amelyek között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, továbbá
  • mérlegfordulónapjuk és a könyvvezetésük szabályai azonosak.

A csoportos adóalanyiság létrejötte

A csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre a leendő csoporttagok közös, írásos kérelmére, amelyet ebben az évben jogvesztő határidőként 2019. november 1-je és 2019. november 20-a között lehet benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni a csoportképviselőt, aki majd a csoportazonosító szám alatt teljesíti a tao-csoport adókötelezettségét és gyakorolja adózói jogait. A 19T118. számú adatlapon lehet jelezni az adóhatóság felé ezen kérelmet. Az újonnan alakuló csoporttagok is tagjai lehetnek a csoportos társasági adóalanynak, rögtön megalakulásuktól fogva.

Az adókötelezettség teljesítése

A csoportos tao-alanyiság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csoporttag az egyedi adóalapjáról adóévenként levezetést készít, és erről az adóbevallással egyenértékű nyilatkozatot tesz a csoportképviselő felé, majd ezekről az adatokról a csoportképviselő a csoport adóbevallásában adatot szolgáltat a NAV-nak.

Nézzük meg a legfontosabb előnyöket, hogy kinek érdemes ezt választani és milyen szempontokat kell mérlegelni a következő időszakban?

1. A csoporttagok veszteségei a tao-csoporton belül érvényesíthetők

A csoport adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege, amelyet a csoportos adóalanyiság elhatárolt veszteségére vonatkozó speciális szabályok szerint csökkenteni lehet, így a tagok egymás között érvényesíthetik a tao-csoport tagjaként keletkezett veszteségeiket. A csoport, illetve a csoporttagok által egyedileg érvényesített elhatárolt veszteség mértéke együttesen nem haladhatja meg az elhatárolt veszteség érvényesítése nélküli egyedi pozitív adóalapok összegének 50 százalékát.

Megjegyzendő, hogy a csoportos adóalanyiságot megelőzően keletkezett elhatárolt veszteség nem vész el, viszont azt csak az a csoporttag veheti figyelembe az egyedi adóalap meghatározása során, akinél ez a veszteség keletkezett. Az 50 százalékos korlát itt is érvényesül mind az egyedi, mind pedig a csoportszintű adóalap megállapítása során.

2. Az elhatárolt veszteség felhasználására 5 évig van lehetőség tao-csoporton belül

A csoportos adóalanyiság alatt keletkezett elhatárolt veszteség a keletkezése adóévében és az azt követő öt adóévben számolható el a csoport adóalapjának csökkentéseként, a csoportképviselő döntése szerinti megosztásban, feltéve, hogy a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.

3. A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek transzferár mentesek

A csoportos társasági adózás legnagyobb hozadéka, hogy a tao-csoport tagjai között megvalósuló ügyletek vonatkozásában a csoporttagok mentesülnek a transzferár szabályok alkalmazása alól. Tehát a csoporttagok a társasági adó vonatkozásában nem lesznek kötelesek a szokásos piaci árat megállapítani és ettől való eltérés esetén az adóalapot módosítani, valamint ezen ügyleteket dokumentálni. A TAO tv. szerinti transzferár dokumentációs kötelezettséget csak a csoport szintjén (vagyis a csoporton kívüli kapcsolt vállalkozások viszonylatában) kell teljesíteni.

Fontos, hogy ezt a könnyítést mégsem lehet alkalmazni, ha a csoporttaggá válást megelőzően valamelyik fél által alkalmazott TAO alap módosítást a másik fél „nem követte le”, azaz a másik fél nem alkalmazott ilyen korrekciót. 

4. Kamatlevonhatóság limitekkel

Az új kamatlevonás-korlátozási szabály értelmében a csoportos alanyiság választása akár kedvezőtlen is lehet a csoport számára, mivel a 939.810.000 forintos értékhatár együttesen vonatkozik a csoportos társasági adóalany azon tagjaira, amelyek nettó finanszírozási költséggel rendelkeznek. A növelő tétel meghatározása során először a csoportszintű finanszírozási költséget kell hasonlítani a csoportszintű összesített EBITDA 30 százaléka, illetve a 939.810.000 forint közül a magasabb összeghez. Ha a finanszírozási költségek ezt meghaladják, akkor ez a rész, mint növelő tétel kerül megosztásra az érintett csoporttagokra, az egyes tagok EBITDA arányában. Mindenképpen érdemes tehát előzetesen megvizsgálni, hogy a leendő csoport, illetve a csoporttagok mennyire érintettek a korlátozásban.

5. Az adókedvezmények felhasználása

A tao-csoport az adókedvezmények érvényesítése szempontjából egyetlen adózónak minősül.  A csoport adókedvezményt akkor vehet igénybe, ha az adókedvezményre vonatkozó feltételeknek való megfelelést egy csoporttagja vállalja és e csoporttag a feltételeket ténylegesen teljesíti. A tao-csoport a jogosult csoporttagra vonatkozóan egyedileg alkalmazza a 80 és 70 százalékos érvényesítési korlátokat, az adókedvezmény feltételéül szolgáló bejelentést a csoportképviselő teheti meg. A csoporttag csoporttagsága előtti adókedvezményét a tao-csoport tagjaként továbbra is érvényesítheti, amennyiben a kedvezmény feltételeinek csoporttagként is megfelel.

Összességében, a csoportos társasági adóalanyiság inkább potenciális előnyöket jelent, mint hátrányt a feltételeknek megfelelő vállalatok számára (feltéve, hogy a kamatlevonhatóság korlátozásában a társaságok nem érintettek), ezért mindenképpen javasolt megfontolni a csatlakozást ehhez a modern törekvéshez, a célzott előnyök mielőbbi kiaknázása érdekében!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.