Benyújtotta már a 2019. évi beszámolót és az éves adóbevallásokat?

2020. 09. 29., 10:45

A koronavírus járványra tekintettel áprilisban került kihirdetésre, hogy a számviteli és adózási szakemberek számára legjelentősebb éves határidők szeptember 30-ra módosultak. Szeptember 30-ig kell benyújtani a cégek éves beszámolóit, az éves adóbevallásokat és a transzferár-dokumentációt – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A rendelet hatálya a következő bevallásokra terjedt ki:

  • éves beszámolók közzététele;
  • 2020. április 22-e és szeptember 30-a között esedékes éves adóbevallások benyújtása: társasági adó (TAO); kisvállalati adó (KIVA); energiaellátók jövedelemadója (Robin Hood adó); helyi iparűzési adó (HIPA); innovációs járulék (Innov); transzferár-dokumentáció elkészítése.

A számviteli beszámolókra épülő egyes további kötelezettségek határideje is a megváltozott határidőhöz igazodik – írja friss bejegyzésében Varga Diána, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Mire kell odafigyelni?

A közelgő határidőre tekintettel összegyűjtöttük mit érdemes még átgondolni a beszámoló közzététele és a bevallások benyújtása előtt.

1. TAO alap pontos levezetése

Egy gyors ellenőrzéssel megbizonyosodhatunk róla, hogy minden adóalap módosító tétel figyelembe lett-e véve és a társasági adóbevallásban szerepeltetett adóalap csökkentő tételeket alátámasztja-e a végleges beszámoló.

2. HIPA visszaigénylés

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a koronavírus válság időszakában nem csak a vállalkozások küzdenek bevételi problémákkal és a költségek drasztikus növekedésével, hanem a helyi önkormányzatok is. Nagy összegű adó-visszaigénylést tartalmazó HIPA bevallások esetében az adózók jó eséllyel számíthatnak adóellenőrzésre, melybe az önkormányzati adóhatóságok külső szakembert is bevonhatnak.

3. Transzferár dokumentáció

A transzferár dokumentáció elkészítésének határideje megegyezik a társasági adóbevallás benyújtási határidejével. Abban az esetben, ha a társaság élt a TAO-bevallás benyújtásának halasztására irányuló lehetőséggel, a transzferár dokumentáció elkészítési határideje is szeptember 30-ra módosult.

Tapasztalataink alapján az adóhatósági ellenőrzések során fókuszban van a transzferár dokumentációk meglétének vizsgálata. A moratórium által nyújtott megnövekedett időkeret lehetőséget biztosít az ebből fakadó kockázatok csökkentésére is.

4. Osztalékfizetés

A COVID miatti válsághelyzet kapcsán sok esetben tapasztaljuk, hogy amennyiben a Társaság a 2019-es üzleti évben nyereséges volt és a vállalkozás tőkehelyzete lehetővé teszi, a tulajdonosi kör szándéka a tárgyévi nyereség kifizetésére irányul. Osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg lehet határozatot hozni, a határidő elmulasztása esetén csak évközi osztalékelőleg kifizetésére van lehetőség, vagy meg várni kell a következő beszámoló elfogadásáig. Emiatt az osztalék kifizetés kérdését érdemes alaposan mérlegelni. 

5. Egyéb kötelezettségek

Az országos járványhelyzetre tekintettel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási és megfizetési határideje a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében szintén 2020. szeptember 30-ra módosult.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS