Átalányadózás: a VOSZ üdvözli az egyszerűsítést

2022. 10. 18., 10:57

„Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges.”

Tekintettel arra, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) adónemből kiesők adóadminisztrációs terhei a nyáron elfogadott törvénymódosítások miatt jelentősen nőttek, a VOSZ üdvözli, hogy a NAV már a 2022. szeptemberi adó-megállapítási időszakra vonatkozóan a rendelkezésére álló adatokkal automatikusan kiegészített, egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) – írja Farkas Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Pénzügyi Szekciójának vezetője.

Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A NAV tájékoztatása alapján az egyszerűsített bevallással történő bevallásikötelezettség-teljesítést csupán azon egyéni vállalkozók választhatják, akik a katából kikerülve az átalányadózást választották, továbbá nem szüneteltették, illetve nem szüntették meg a vállalkozói tevékenységüket a bevallási időszakban. Fontos kritérium továbbá, hogy az egyszerűsített bevallás csak akkor választható, ha a munkavégzés jellege sem változik meg, és ha az egyéni vállalkozó nem nyújtott már be ugyanarra az adó-megállapítási időszakra teljes 2258-as bevallást.

Az egyszerűsített bevallási forma nem eredményez változást a bevallási kötelezettek körében, így azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek adó és járulék fizetési kötelezettsége nem keletkezett az egyéni vállalkozói tevékenysége folyamán, de az Art.-ban foglalt adatszolgáltatási kötelezettségük fennáll, a 2258-as számú bevallást változatlanul be kell benyújtaniuk (függetlenül attól, hogy a bevallás benyújtása az egyszerűsített vagy a teljes nyomtatvánnyal történne meg).

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS