Átalányadózás: a VOSZ üdvözli az egyszerűsítést

2022. 10. 18., 10:57

„Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges.”

Tekintettel arra, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) adónemből kiesők adóadminisztrációs terhei a nyáron elfogadott törvénymódosítások miatt jelentősen nőttek, a VOSZ üdvözli, hogy a NAV már a 2022. szeptemberi adó-megállapítási időszakra vonatkozóan a rendelkezésére álló adatokkal automatikusan kiegészített, egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) – írja Farkas Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Pénzügyi Szekciójának vezetője.

Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A NAV tájékoztatása alapján az egyszerűsített bevallással történő bevallásikötelezettség-teljesítést csupán azon egyéni vállalkozók választhatják, akik a katából kikerülve az átalányadózást választották, továbbá nem szüneteltették, illetve nem szüntették meg a vállalkozói tevékenységüket a bevallási időszakban. Fontos kritérium továbbá, hogy az egyszerűsített bevallás csak akkor választható, ha a munkavégzés jellege sem változik meg, és ha az egyéni vállalkozó nem nyújtott már be ugyanarra az adó-megállapítási időszakra teljes 2258-as bevallást.

Az egyszerűsített bevallási forma nem eredményez változást a bevallási kötelezettek körében, így azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek adó és járulék fizetési kötelezettsége nem keletkezett az egyéni vállalkozói tevékenysége folyamán, de az Art.-ban foglalt adatszolgáltatási kötelezettségük fennáll, a 2258-as számú bevallást változatlanul be kell benyújtaniuk (függetlenül attól, hogy a bevallás benyújtása az egyszerűsített vagy a teljes nyomtatvánnyal történne meg).

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.