Átalányadózás: a VOSZ üdvözli az egyszerűsítést

2022. 10. 18., 10:57

„Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges.”

Tekintettel arra, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) adónemből kiesők adóadminisztrációs terhei a nyáron elfogadott törvénymódosítások miatt jelentősen nőttek, a VOSZ üdvözli, hogy a NAV már a 2022. szeptemberi adó-megállapítási időszakra vonatkozóan a rendelkezésére álló adatokkal automatikusan kiegészített, egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) – írja Farkas Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Pénzügyi Szekciójának vezetője.

Az ONYA felületen történő adóbevallás-kitöltés és -beadás azon egyéni vállalkozók számára is lehetséges, akik az egyszerűsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg, azonban ebben az esetben a teljes nyomtatvány kitöltése szükséges – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A NAV tájékoztatása alapján az egyszerűsített bevallással történő bevallásikötelezettség-teljesítést csupán azon egyéni vállalkozók választhatják, akik a katából kikerülve az átalányadózást választották, továbbá nem szüneteltették, illetve nem szüntették meg a vállalkozói tevékenységüket a bevallási időszakban. Fontos kritérium továbbá, hogy az egyszerűsített bevallás csak akkor választható, ha a munkavégzés jellege sem változik meg, és ha az egyéni vállalkozó nem nyújtott már be ugyanarra az adó-megállapítási időszakra teljes 2258-as bevallást.

Az egyszerűsített bevallási forma nem eredményez változást a bevallási kötelezettek körében, így azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek adó és járulék fizetési kötelezettsége nem keletkezett az egyéni vállalkozói tevékenysége folyamán, de az Art.-ban foglalt adatszolgáltatási kötelezettségük fennáll, a 2258-as számú bevallást változatlanul be kell benyújtaniuk (függetlenül attól, hogy a bevallás benyújtása az egyszerűsített vagy a teljes nyomtatvánnyal történne meg).

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS