Rekordszintű növekedés a hazai faktoring piacon

2019. 09. 25., 18:31

Rekordszintű, 27 százalékos összesített forgalombővülést értek a Magyar Faktoring Szövetség tagjai 2019 első 6 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest; a faktorált forgalom 2019 első hat hónap alatt elérte a 1263 milliárd forintot.

A forgalom bővülésénél is nagyobb ütemben nőtt a vállalatoknak nyújtott finanszírozás volumene. A 286 milliárd forintos finanszírozási teljesítmény a tavalyi első félév eredményéhez viszonyítva 35 százalékos növekedést jelent. Az ügyfélszám is dinamikusan – 32 százalékkal – nőtt. Immár 3276 vállalat vesz igénybe kereskedelmi faktoring szolgáltatást. A látványos növekedés ellenére ez a szám még mindig elmarad a 2009. évi válságot megelőző időszak ügyfélszámától, amely azt mutatja, hogy az ügyfélkörben a nagyvállalati szektor aránya nőtt meg jelentősen.

2018-ban Magyarországon a faktoring gazdasági folyamatokban képviselt jelentősége erősödött, amit jól mutat, hogy az éves faktoring forgalom GDP-hez viszonyított aránya már meghaladta az 5 százalékot. Ugyanakkor az EU 11 százalékos átlagát tekintve a hazai piac még jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik.

2018-ban a világ összesített faktoring forgalma az FCI (Factors Chain International) éves jelentése szerint 6 százalékkal nőtt. Ezen belül az EU tagállamoké, az európai gazdasági növekedést jócskán meghaladóan 8 százalékkal bővült. Az EU-n belül legdinamikusabban fejlődő régió a közép-kelet-európai. A régió tagállamai, a hazaihoz hasonló, 20 százalékos növekedést produkáltak 2017-hez képest.

A Magyar Faktoring Szövetség a kimagaslóan jó féléves számok alapján újabb rekord eredményt vár 2019-re.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS