Uniós élmezőnyben a magyarországi lakásár-emelkedés

2024. 07. 06., 17:25

Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak az Európai Unióban 2024 első negyedévében.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül éves szinten hétben csökkentek a lakásárak 2024 első negyedévében, tizenkilencben pedig éves szinten emelkedtek. A legnagyobb csökkenést Luxemburgban (mínusz 10,9 százalék), Németországban (mínusz 5,7 százalék) és Franciaországban (mínusz 4,8 százalék) regisztrálták, a legnagyobb növekedéseket pedig Lengyelországban (+18,0 százalék), Bulgáriában (+16,0 százalék) és Litvániában (+9,9 százalék).

Az előző negyedévhez képest az árak nyolc tagállamban csökkentek, tizennyolcban pedig emelkedtek 2024 első három hónapjában. A legnagyobb csökkenést Dániában (mínusz 2,5 százalék), Franciaországban (mínusz 2,1 százalék) és Szlovákiában (mínusz 1,7 százalék) regisztrálták, míg a legdinamikusabb növekedést Bulgáriában (+7,1 százalék), Magyarországon (+5,1 százalék) és Lengyelországban (+4,3 százalék).

Az Eurostat lakásárindexe a háztartások által vásárolt összes lakóingatlan (lakás, családi ház, sorház stb.) árváltozását méri, függetlenül attól, hogy újonnan épített vagy már meglévő ingatlanról van szó, és függetlenül az ingatlan végső felhasználásától és a korábbi tulajdonosától is. A tagállamok indexeit a nemzeti statisztikai hivatalok számítják, az uniós mutatót pedig az Eurostat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS