Uniós dobogósok a decemberi magyar ipari adatok

2023. 02. 15., 18:12

Az előző hónaphoz képest és éves összevetésben egyaránt 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene 2022 decemberében az Európai Unióban.

A magyarországi adatok mindkét „kategóriában” az uniós élmezőnyben szerepelnek.

Hó/hó alapon az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legerőteljesebb növekedésről Dánia (13,5 százalék), Portugália (4,1 százalék) és Magyarország (3,8 százalék) számolt be. Írországban regisztrálták a legnagyobb mértékű visszaesést (mínusz 8,5 százalék); Luxemburgban 5,2, Litvániában 4,0 százalékkal csökkent a termelés volumene novemberhez képest.

Az éves szintű növekedések „versenyében” is a dán ipari adat az „Európa-bajnok” (26,1 százalék), majd Málta (17,1 százalék) és – holtversenyben – Lengyelország és Magyarország (mindkettő 5,8 százalék) követezik. A 2021. decemberi szinthez képest a legnagyobb, 13,1 százalékos visszaesést Szlovákiában mérték, Észtországban 11,5 százalékkal, Luxemburgban 8,4 százalékkal csökkent a kibocsátás volumene.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS