Uniós digitális Covid-igazolvány: már alkalmazni kell az új szabályokat

2022. 02. 01., 19:54

Az igazolványok az alapoltási sorozat befejezését követő 14. naptól 270 napig lesznek érvényesek és tartalmazni fogják az emlékeztető oltásokat is.

Az Európai Bizottság 2021. december 21-én fogadta el az uniós digitális Covid-igazolványhoz kapcsolódó szabályokat, amelyekben 9 hónapos vagy 270 napos érvényességi időszakot állapít meg, az alapoltási sorozat befejezése utáni 14. naptól számítva.

Az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályokat ki fogják igazítani az emlékeztető oltások figyelembevétele érdekében – emeli ki az Európai Tanács közleménye. Az emlékeztető oltásra vonatkozó adatokat a következőképpen fogják feltüntetni: 3/3 a két adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag esetében, illetve 2/1 az egy adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag vagy egy kétadagos oltóanyag gyógyult személynek beadott első adagja esetében.

Az új szabályok 2022. február 1-jétől alkalmazandók.

Az uniós digitális Covid-igazolvány

Valamennyi uniós állampolgár, aki

 • megkapta a védőoltást,
 • negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
 • felgyógyult a Covid19-ből,

igazolni tudja ezt az uniós digitális Covid-igazolvánnyal.

Az igazolványt a tagállami nemzeti hatóságok díjmentesen állítják ki, és azt mind a 27 uniós tagállam, valamint több Unión kívüli ország is elfogadja.

Az igazolvány egy nemzeti nyelven és angolul kerül kiállításra. Tartalmaz egy készüléken (okostelefonon vagy táblagépen) megjeleníthető vagy nyomtatott QR-kódot, továbbá egy digitális aláírást, amelyet egy uniós átjárószolgáltatás segítségével lehet ellenőrizni.

Mikortól használható az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az igazolvány 2021. július 1-je óta aktív, kiállítása pedig díjmentes. A rendszer július 1-jétől kezdődően 12 hónapig fog működni.

2022. február 1-jétől az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadási időszaka 9 hónap (270 nap) lesz, amelyet az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani.

Hogyan könnyíti meg az utazást Európában az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az igazolvány segítségével annak birtokosa bizonyítani tudja, hogy megkapta a védőoltást, negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve felgyógyult a Covid19-betegségből, így az EU-n belül könnyebben utazhat biztonságosan.

Az uniós digitális Covid-igazolvány adatainak ellenőrzése gyors, és segítségével Unió-szerte elkerülhetővé válik a hamis igazolványok használata.

Az igazolvány önmagában nem minősül úti okmánynak: az utazáshoz változatlanul szükség van útlevélre vagy más személyazonosító okmányra.

Uniós digitális Covid-igazolvány nélkül is lehet természetesen utazni, de az igazolvánnyal rendelkezők számára könnyebb lesz az utazás: az igazolvány birtokosai elvben mentesülnek a teszt-, illetve karanténkötelezettség alól.

Ki kaphat uniós digitális Covid-igazolványt?

Az uniós digitális Covid-igazolvány három esetben kerül kiállításra:

 • védőoltás
 • felgyógyulás Covid19-fertőzést követően
 • negatív Covid19-teszt

Az igazolvánnyal nukleinsav-amplifikációs tesztek (NAAT-tesztek), például RT-PCR-tesztek vagy antigén gyorstesztek eredményeit lehet igazolni. Az utazóknak célszerű mindig ellenőrizni az érvényben lévő szabályokat, tehát azt, hogy milyen tesztek elvégzése mentesít a szabad mozgást korlátozó intézkedések alól a tranzit- és a célországokban. Az antitest tesztek jelenleg nem ismerhetők el, ugyanakkor ez a rendszer elindítását követően változhat.

Azok az uniós állampolgárok, akik nem uniós országban kaptak védőoltást, az állampolgárságuk vagy a lakóhelyük szerinti tagállamtól kérhetik az uniós digitális Covid-igazolvány kiállítását. További tájékoztatásért kérjük, forduljon az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti tagállamhoz.

Milyen utazási intézkedések vonatkoznak az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaira?

Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező utazókra nem vonatkozhatnak a szabad mozgást érintő további korlátozások.

Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvány a következőket tartalmazza:

 • oltási igazolvány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyag felvételéről, amennyiben az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadása óta legalább 14 nap, de legfeljebb 270 nap telt el, vagy amennyiben az érintett személy emlékeztető adagot kapott
 • gyógyultsági igazolvány, amely azt igazolja, hogy legfeljebb 180 nap telt el az első pozitív PCR-teszteredmény időpontja óta
 • az utazást megelőzően legfeljebb 72 órával kapott negatív PCR-teszteredmény, vagy az utazás előtt legfeljebb 24 órával elvégzett, negatív eredményű antigén gyorsteszt.

A tagállamok elfogadhatják a WHO által jóváhagyott oltóanyagokra vonatkozó oltási igazolványokat is.

Milyen adatokat tartalmaz az igazolvány? Biztonságban vannak ezek az adatok?

Az uniós digitális Covid-igazolvány csak az alábbi információkat tartalmazza:

 • a birtokos neve
 • a birtokos születési dátuma
 • a kiállítás időpontja
 • a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk
 • egy egyedi azonosító

Ezeket az adatokat csak az igazolvány tartalmazza, és amikor az igazolványt a QR-kód révén ellenőrzik vagy az ezzel megbízott munkatársak elkérik, az adatok átadására vagy tárolására nem kerül sor.

Minden egyéb egészségügyi adatot az uniós digitális Covid-igazolványt kiállító nemzeti hatóság őriz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS