Tovább csökkent az infláció decemberben az eurót használó EU-tagállamokban

Tovább csökkent az infláció decemberben az eurót használó EU-tagállamokban
2023. 01. 06., 11:17

Az októberi 10,6 és a novemberi 10,1 százalék után decemberben 9,2 százalékos volt az éves infláció az euróövezetben – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának első becslése szerint a közös pénzt használó blokk egészében az energia 25,7 százalékkal volt drágább 2022 decemberében, mint egy évvel korábban (a novemberi 34,9 százalékhoz képest ez jelentős csökkenés). Az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában átlagosan 13,8 százalékkal emelkedtek az árak, a szolgáltatásokért 4,4, százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A (tavaly decemberben még) 19 eurózóna-tagállam közül csupán Máltán nőtt az éves ráta novemberhez képest, de ott is csak minimálisan: 7,2 százalékról 7,3 százalékra (ezzel azért szívesen cserélnénk). 17 tagállamban csökkent az infláció, Szlovéniában stagnált (10,8 százalékon).

A legalacsonyabb éves szintű fogyasztóiár-emelkedést Spanyolországban mérték decemberben (5,6 százalék), Luxemburgban 6,2, Franciaországban 6,7 százalékos volt a ráta.

A legmagasabb infláció 2022 végén (is) a balti államokat sújtotta: Lettországban 20,7, Litvániában 20,0, Észtországban 17,5 százalékos volt az éves ráta.

És Magyarország?

A hazai decemberi (és 2022 egészére vonatkozó) adatokat január 13-án, pénteken teszi közzé a KSH. Nem sok jel utalt arra, hogy 2022 végén lassult volna a novemberben (22,5 százalékkal) már „Európa-bajnok” ütem, ráaadásul a közzététel dátuma is vészjósló...

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.