Több turistát vonzottak az EU szálláshelyei 2024 elején, mint egy ével korábban

2024. 06. 10., 11:10

452,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek az Európai Unió turisztikai szálláshelyein 2024 első negyedévében, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint havi bontásban a vendégéjszakák száma az alábbiak szerint alakult:
– január: 133,9 millió (+3 százalék 2023 januárjához képest),
– február: 149,2 millió (+6 százalék),
– március: 169,5 millió (+9 százalék).

2024 első három hónapjában az összes vendégéjszaka mintegy 45 százalékát külföldi látogatók tették ki; a tagállamok között ebben a tekintetben (is) jelentősek az eltérések. A külföldi vendégéjszakák aránya Máltán (91 százalék), Cipruson (87 százalék), Luxemburgban (82 százalék) és Ausztriában (78 százalék) volt a legnagyobb 2024. első három hónapjában, míg Lengyelországban, Romániában és Németországban a külföldi vendégek a vendégéjszakáknak csak egyötödét tették ki (rendre 19, 20, illetve 20 százalék).

A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma éves összevetésben minden tagállamban nőtt, uniós szinten 11 százalékkal (miközben belföldi vendégéjszakák száma csupán 4 százalékkal emelkedett). A külföldi vendégéjszakák száma a legnagyobb mértékben Cipruson (+23 százalék), Horvátországban (+22 százalék), Máltán és Luxemburgban (egyaránt +21 százalék) haladta meg a 2023. első negyedévit; a legkisebb, 3 százalékos növekedést pedig Litvániában, Lengyelországban és Görögországban regisztrálták.

Magyarországon a KSH tájékoztatása szerint a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 2024. január–márciusban 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A külföldi vendégek száma 3,7 millió (52 százalék), a belföldi vendégeké 3,4 millió (48 százalék) volt, az előbbi 21, az utóbbi 15 százalékos növekedést jelent 2023első negyedévéhez képest.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS