Szolgáltatások az EU-ban: az előző hónaphoz képest és éves összevetésben is nőtt a volumen 2024 áprilisában

2024. 07. 08., 11:10

Az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig 4,2 százalékkal haladta meg a szolgáltatások volumene az Európai Unióban 2024 áprilisában – tájékoztatott az Eurostat.

Az EU statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint 2024. áprilisban a szolgáltatások volumene az előző hónaphoz képest
– a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás terén 1,6 százalékkal csökkent,
– a szállítás és raktározás körében 1,4 százalékkal,
– az információ és kommunikáció körében 0,2 százalékkal
– az ingatlanügyletek esetében 0,9 százalékkal,
– a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek terén 2,6 százalékkal,
– az adminisztratív és támogató szolgáltatások körében pedig 0,8 százalékkal nőtt.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legdinamikusabb havi növekedéseket Horvátországban (+5.1 százalék), Görögországban (+4.4 százalék) és Franciaországban (+3.4 százalék), a legnagyobb visszaesést Máltán (mínusz 2.7 százalék), Romániában (mínusz 0.7 százalék) és Finnországban (mínusz 0.6 százalék) mérték. Magyarországon a márciusi 14,8 százalékos visszaesés után hó/hó alapon 0,4 százalékkal emelkedett a volumen áprilisban.

Éves összevetésben az EU egészét tekintve csupán a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás terén esett vissza a szolgáltatások volumene (2,9 százalékkal), a többi alágban növekedést regisztrált az Eurostat:
– szállítás és raktározás: 2,1 százalék
– információ és kommunikáció: 8,0 százalék,
– ingatlanügyletek: 0,7 százalék,
– szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek: 5,0 százalék,
– adminisztratív és támogató szolgáltatások: 3,3 százalék.

A legdinamikusabb éves növekedést Luxemburgban (+14,3százalék), Máltán (+10,1 százalék) és Litvániában (+7,6 százalék), a legnagyobb visszaeséseket Romániában (mínusz 5,3 százalék), Dániában (mínusz 5,0 százalék) és Magyarországon (mínusz 3,9 százalék) regisztrálták.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS