Rekordszinten a csődbejelentések száma az Európai Unióban

2023. 08. 18., 09:23

Az előző negyedévhez képest 8,4 százalékkal nőtt a csődbejelentések száma az Európai Unióban, és ezzel elérte a legmagasabb szintet az adatgyűjtés 2015-ös kezdete óta – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának jelentése szerint 2023 második negyedévében már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt az Európai Unióban működő vállalkozások csődbejelentéseinek száma. (Az új vállalkozásbejegyzések száma 0,6 százalékkal csökkent ugyan az előző negyedévhez viszonyítva, de ez a mutató 2023-ben még így is magasabb, mint a 2015–2022 közötti időszakban.)

2023 második negyedévében az előző negyedévhez képest a gazdaság valamennyi ágazatában emelkedett a csődök száma, a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+23,9 százalék), a szállítás és raktározás (+15,2 százalék), valamint az oktatás, egészségügyi és szociális ellátás (+10,1 százalék) ágazatokban.

2019 negyedik negyedévéhez képest a csődbejelentések száma a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+82,5 százalék), valamint a szállítás és raktározás (+56,7 százalék) területén emelkedett. 2023 második negyedévében mindössze két olyan gazdasági ágazat volt, ahol a csődbejelentések száma alacsonyabb volt, mint a (pandémiát megelőző) 2019. negyedik negyedévben: az ipar (mínusz 11,5 százalék) és az építőipar (mínusz 2,7 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS