Rég nem látott szinten az európai csődeljárások száma, de nagyok az eltérések a szektorok között

2023. 03. 20., 09:10

Közel 27 százalékkal több csődeljárás indult az Európai Unióban 2022 utolsó negyedévében, mint a július–szeptemberi időszakban, ez az Eurostat tájékoztatása szerint hét éve a leggyengébb adat (bár 2022 egészében a csődök száma 12 százalékkal elmarad a 2015 évitől).

A „headline adat” mögött jelentősek az ágazati eltérések. 2022 negyedik negyedévében az iparban, az információs és kommunikációs ágazatban, valamint az építőiparban működő társaságok körében a 2015-ös szint alatt volt a csődök száma (rendre 22,5, 11,3, illetve 10,9 százalékkal). A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén ugyanakkor kétszeresére (+94,5%), a szállítás és raktározás területén pedig két és félszeresére (+147,3%) emelkedett a csődök száma. A kereskedelemben (legyen szó akár a nagy-, akár a kiskereskedelmi ágazatról) gyakorlatilag a hét évvel korábbi szinten maradt a csődök száma.

Az ágazati különbségeket olyan tényezőknek idézték elő, mint – többek között – az, hogy az állami támogatási programok több országban lezárulta, valamint az energia drágulása, amely leginkább a szállítási ágazatot súlyosabban sújtotta – mutattak rá a BNP Paribas elemzői.

A hitelezés területén egyelőre nem kongatnak vészharangokat. Az Európai Bankhatóság 2022 harmadik negyedévéig közzétett adatai szerint csak nagyon kismértékben emelkedik az „alulteljesítő” kihelyezett hitelek aránya: 2022 szeptemberében 9,5 százalék, ami alig haladja meg a fél évvel korábbi 8,7 százalékot. A nemteljesítő kinnlevő hitelek aránya alacsonyabb 2022 március és szeptember között csökkent: 2,6 százalékról 2,1 százalékra. Mindez arra utalhat, hogy a vállalati csődök számának emelkedése miatt az európai bankoknak (egyelőre) nem kell a kockázati költségek jelentős megugrásával számolniuk (részben a 2022 elején felhalmozott jelentős céltartalékoknak köszönhetően).

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS