Online szállásfoglalás: nem a fővárosok éve volt 2021

2022. 07. 27., 17:27

2021-ben a vendégek mintegy 364 millió éjszakát töltöttek az Airbnb, a Booking, az Expedia Group és a Tripadvisor által az EU-ban lefoglalt rövid távra bérelhető szálláshelyeken, 34 százalékkal többet, mint egy évvel korában, de még mindig 29 százalékkal kevesebbet, mint a COVID-19 járvány előtti évben, 2019-ben – tájékoztatott az Eurostat.

Az Európai Bizottság és a négy platform között 2020 márciusában állapodott meg, innen származnak az unió statisztikai hivatalának „hivatalos, bár kísérleti jellegű” adatai.

A vendégéjszaka-foglalások száma 2021 elején – a járvány második hulláma miatt – még nagyon jelentős visszaesést mutatott (januárban 59,7 százalékos volt a mínusz 2019-hez képest), nyáron azonban a korlátozások enyhítése miatt már megközelítette a járvány előtti szinteket. Júliusban és augusztusban 73,7 és 88,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a platformok által kínált szálláshelyeken, ez a 2019 júliusi és augusztusi rekordértékek 85,9, illetve 91,2 százaléka. A foglalások ősszel és télen is magasak maradtak, a 2020 és 2021 közötti mintegy 90 millió vendégéjszaka-növekedést tehát az év második felében sikerült elérni.

Nem minden régió éledt fel egyformán. A 2019-es szintektől a Földközi-tenger menti part menti régiói, a fővárosi régiók, valamint az alpesi téli desztinációk voltak legtávolabb. A 2019-ben még legalább 1 millió vendégéjszakával dicsekedő régiók közül a legnagyobb éves visszaesést Prágában (mínusz 81,9 százalék), az írországi Eastern and Midland régióban (mínusz 76,2 százalék), Budapesten (mínusz 72,9 százalék), Bécsben (mínusz 66,3 százalék) és az olaszországi Lazióban (mínusz 64,8 százalék) regisztrálták (valamennyi az adott ország fővárosának régiója). Katalóniában 10,7 millió foglalást rögzítettek, ami 48,5 százalékos visszaesést jelent a 2019-es, 20 millió fölötti mutatóhoz képest (amivel a régió abban az évben az unió „bronzérmese” volt).

Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország, Finnország, Lengyelország és Románia több régiójának ugyanakkor tavaly már sikerült meghaladnia a 2019-es vendégéjszakák számát is, Franciaország vidéki régiói teljesítettek a legjobban.

Több olyan városi úti cél volt azonban tavaly, ahol az online rendelésszám a 2019-es adatok felét sem érte el, a legsúlyosabb visszaeséssel Prága (18,1 százalék), Budapest (27,1 százalék) és Róma (30,5 százalék) szembesült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS