Online szállásfoglalás: nem a fővárosok éve volt 2021

2022. 07. 27., 17:27

2021-ben a vendégek mintegy 364 millió éjszakát töltöttek az Airbnb, a Booking, az Expedia Group és a Tripadvisor által az EU-ban lefoglalt rövid távra bérelhető szálláshelyeken, 34 százalékkal többet, mint egy évvel korában, de még mindig 29 százalékkal kevesebbet, mint a COVID-19 járvány előtti évben, 2019-ben – tájékoztatott az Eurostat.

Az Európai Bizottság és a négy platform között 2020 márciusában állapodott meg, innen származnak az unió statisztikai hivatalának „hivatalos, bár kísérleti jellegű” adatai.

A vendégéjszaka-foglalások száma 2021 elején – a járvány második hulláma miatt – még nagyon jelentős visszaesést mutatott (januárban 59,7 százalékos volt a mínusz 2019-hez képest), nyáron azonban a korlátozások enyhítése miatt már megközelítette a járvány előtti szinteket. Júliusban és augusztusban 73,7 és 88,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a platformok által kínált szálláshelyeken, ez a 2019 júliusi és augusztusi rekordértékek 85,9, illetve 91,2 százaléka. A foglalások ősszel és télen is magasak maradtak, a 2020 és 2021 közötti mintegy 90 millió vendégéjszaka-növekedést tehát az év második felében sikerült elérni.

Nem minden régió éledt fel egyformán. A 2019-es szintektől a Földközi-tenger menti part menti régiói, a fővárosi régiók, valamint az alpesi téli desztinációk voltak legtávolabb. A 2019-ben még legalább 1 millió vendégéjszakával dicsekedő régiók közül a legnagyobb éves visszaesést Prágában (mínusz 81,9 százalék), az írországi Eastern and Midland régióban (mínusz 76,2 százalék), Budapesten (mínusz 72,9 százalék), Bécsben (mínusz 66,3 százalék) és az olaszországi Lazióban (mínusz 64,8 százalék) regisztrálták (valamennyi az adott ország fővárosának régiója). Katalóniában 10,7 millió foglalást rögzítettek, ami 48,5 százalékos visszaesést jelent a 2019-es, 20 millió fölötti mutatóhoz képest (amivel a régió abban az évben az unió „bronzérmese” volt).

Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország, Finnország, Lengyelország és Románia több régiójának ugyanakkor tavaly már sikerült meghaladnia a 2019-es vendégéjszakák számát is, Franciaország vidéki régiói teljesítettek a legjobban.

Több olyan városi úti cél volt azonban tavaly, ahol az online rendelésszám a 2019-es adatok felét sem érte el, a legsúlyosabb visszaeséssel Prága (18,1 százalék), Budapest (27,1 százalék) és Róma (30,5 százalék) szembesült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS