Nincsenek az Európai Unió „éltanulói” között a magyar felnőttek

2023. 10. 17., 16:52

Uniós átlagban a 25–64 évesek 11,9 százaléka vett részt valamilyen oktatásban vagy képzésben 2022-ben; ezt az átlagot az EU 240 régiójából 96 érte el vagy haladta meg.

Az Eurostat adatai szerint az uniós átlag feletti a magukat továbbképző felnőttek aránya Dánia, Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Szlovénia, Finnország és Svédország valamennyi régiójában, továbbá (az egyetlen NUTS 2 szintű régiónak tekintett) Észtországban, Luxemburgban és Máltán is.  

24 olyan régió van az EU-ban, ahol a 25–64 évesek legalább egynegyede részt vett oktatásban és képzésben (a kérdezést megelőző négy hét során). Svédország 8 régiójában a részvételi arány magasabb volt, mint az EU bármely más régiójában, és Stockholmban (38,1 százalék) volt a legmagasabb. Ebbe a csoportba tartozott Dánia mind az 5 régiója, Hollandia 12 régiója közül 9. Dániában és Hollandiában is a főváros régiójában regisztrálták a legmagasabb rátát, de a 24-es elitbe került Helsinki és Pozsony régiója is.

29 olyan uniós régió volt 2022-ben, ahol 5,0 százalék alatt volt a felnőttoktatásban és -képzésben részt vevők aránya: ide tartozik Bulgária (mind a) 6 régiója, a 12 görög régióból 10, a 4 horvát régióból 3, valamint 5 lengyelországi, 3 romániai, valamint egy-egy belgiumi és németországi régió.

A magyar régiók

A magyarországi régiókban a felnőttképzésben részt vevők aránya a következőképpen alakult 2022-ben (valamennyi adat elmarad az uniós átlagtól):
– Nyugat-Dunántúl: 6,4 százalék
– Közép-Magyarország: 6,8 százalék
– Közép-Dunántúl: 7,0 százalék
– Észak-Alföld: 8,2 százalék
– Dél-Alföld: 8,3 százalék
– Észak-Magyarország: 8,5
– Dél-Dunántúl: 10,6 százalék

Nők és férfiak

2022-ben a 25–64 éves nők 12,9 százaléka vett részt oktatásban vagy képzésben, a férfiaknál ez az arány alacsonyabb, 10,8 százalék volt.

A nők aránya különösen azokban a régiókban volt sokkal magasabb, mint a férfiaké, ahol az átlagos ráta is magas volt. (A svéd régiókban például 11,5–17,6 százalékponttal magasabb volt a „női ráta”, mint a férfiaké.)  

A felnőttoktatásban és -képzésben részt vevő férfiak aránya Németországban (13 régió), Romániában (5 régió), Csehországban (4 régió), Olaszországban (szintén 4 régió, főként északon), Görögországban és Szlovákiában (mindkettő 3 régió) haladta meg a nőkét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS