Nem fosztották ki az EU üzleteit decemberben

2023. 02. 06., 12:47

A novemberi 2,1 százalékos csökkenés után 2022 decemberében 2,5 százalékkal esett vissza éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának jelentése szerint termékcsoportonként az alábbiak szerint változott a forgalom volumene 2021. decemberhez képest:
– élelmiszer, ital, dohány: 6,6 százalékos csökkenés
– nem élelmiszertermékek: 0,9 százalékos csökkenés
– üzemanyag: 7,3 százalékos növekedés.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb mértékű éves forgalomcsökkenésről Belgium (mínusz 9,2 százalék), Dánia (mínusz 8,4 százalék) és Svédország (mínusz 7,1 százalék) számolt be. A legdinamikusabb növekedést Máltán mérték (5,7 százalék), Romániában 5,3 százalékkal, Spanyolországban 4,6 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbi szintet 2022 decemberében.

Magyarországra vonatkozóan az uniós átlagnál némileg gyengébb adatot tett közzé a KSH, eszerint 3,9 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene 2022. decemberben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS