Nagyot csökkent Oroszország súlya az uniós energiaimportban

2023. 09. 25., 14:41

2023 második negyedévében az Európai Unió energiaimportja értékben 39,4 százalékkal, nettó tömegben számolva pedig 11,3 százalékkal csökkent éves összevetésben – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának tájékoztatása szerint a 2021-ben és 2022-ben regisztrált növekedés után a trend 2023-ban fordult meg, az első negyedévben értékben 26,5 százalékos, tömegben 6,1 százalékos csökkent a „harmadik országokból” importált energia.

A nettó tömeget tekintve Oroszország részesedése az EU kőolaj- és földgázimportjából 2022 második negyedéve óta folyamatosan csökken.

Az Oroszországból származó kőolajimport a 2022 második negyedévi 8,7 millió tonnás havi átlagról az idei második negyedévben 1,6 millió tonnára csökkent (mínusz 82 százalék), eközben a többi EU-n kívüli kereskedelmi partnertől származó behozatal 31,5 millió tonnáról 37,3 millió tonnára nőtt.

Oroszország részesedése az EU teljes kőolajimportjából 2023 második negyedévében 4,0 százalék volt, ami nagy visszaesés a 2022. április–júniusi 21,6 százalékhoz képest.

Az EU földgázimportja 2023 második negyedévében jelentősen (nettó tömegben 17 százalékkal) volt kisebb a 2022 azonos negyedévi volumennél. (Ebben szerepet játszhat, hogy a tagállamok kötelezettséget vállaltak a gázfogyasztás csökkentésére.) Az Oroszországból származó földgázimport is jelentősen csökkent: a havi átlag 2022 második negyedévében 5,1 millió tonna volt, 2023 második negyedévében pedig már csak 2,5 millió tonna.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS