Már három EU-tagállamban 20 százalék feletti az infláció

Már három EU-tagállamban 20 százalék feletti az infláció
2022. 07. 31., 10:49

Az előző hónaphoz viszonyítva mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek júliusban a fogyasztói árak az eurózónában, az éves inflációs ráta 8,6 százalékról 8,9 százalékra nőtt – tájékoztatott az Eurostat.

A közös pénzt használó blokkban is az éves szinten közel 40 százalékkal dráguló energia húzza fel elsősorban az inflációt, az energiatermékeket figyelmen kívül hagyva az éves ráta 5,4 százalék.

A feldolgozatlan élelmiszerek árszintje 11,0 százalékkal volt magasabb a 2021. júliusinál, a „feldolgozott élelmiszer, ital, dohány” termékcsoportban 9,4 százalékos volt a drágulás.

A szolgáltatások ára átlagosan 3,7 százalékkal emelkedett.

A három balti állam mindegyikében 20 százalék feletti inflációt regisztráltak: Észtországban 22,7, Lettországban 21,0, Litvániában 20,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2022 júliusában.

A „listavezetőktől” jóval lemaradnak a további „helyezettek”: Szlovákia (12,8 százalék), Szlovénia (11,7 százalék), Hollandia (11,6 százalék) és Görögország (11,5 százalék).

A legalacsonyabb, 6,5 százalékos inflációt az első becslések szerint Máltán mérték, Franciaországban 6,8, Finnországban 7,9, Olaszországban 8,4, Németországban 8,5 százalékos volt az éves ráta.

Fotó: Marco Verchccnull.de

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS