Kiskereskedelmi forgalom az EU-ban: három gyengébb is akad az augusztusi magyar adatnál

2023. 10. 04., 12:49

A júliusi mínusz 1,1 százalék után augusztusban 2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban.

Az Eurostat összesítése szerint az unió egészében átlagosan 7,4 százalékkal kevesebb üzemanyagot vásároltak augusztusban, mint egy évvel korábban. Az „élelmiszer, ital, dohány” termékcsoport forgalma 3,0 százalékkal csökkent, a „nem élelmiszer” kategória termékei esetében a volumen csupán 0,1 százalékkal maradt el a 2022. augusztusitól.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 21,5 százalékos forgalomcsökkenést Szlovéniában regisztrálták, Belgiumban 8,5, Észtországban 7,9 százalékos volt a visszaesés.

A mínusz 7,1 százalékos magyar adat a negyedik leggyengébb az EU-ban.

A nyár végén Luxemburgban, Spanyolországban és Cipruson nyíltak ki leginkább a pénztárcák, ezekben az országokban rendre 8,7 százalékkal, 8,1 százalékkal, illetve 5,9 százalékkal nőtt éves szinten a forgalom volumene.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS