Kevesebb mint felére csökkent tavaly az USA-ból importált földgáz ára

2024. 03. 11., 14:10

2023-ban az Európai Unió 502 milliárd euró értékben exportált árukat az Egyesült Államokba, az import értéke pedig 344 milliárd euró volt, ami 158 milliárd eurós „uniós többletet” jelent.

  • 2023-ban az Európai Unió 502 milliárd euró értékben exportált árukat az Egyesült Államokba, az import értéke pedig 344 milliárd euró volt, ami 158 milliárd eurós „uniós többletet” jelent.

Az Egyesült Államok így az EU legnagyobb áruexport-partnere, ahova az EU-n kívüli teljes export 19,7 százaléka érkezett. Import tekintetében az USA „csak” második (itt Kína az első), az EU-n kívülről érkező teljes import 13,7 százalékával.

2013 és 2023 között az EU külkereskedelmi mérlege az Egyesült Államokkal szemben mindig többletet mutatott, a legkisebb a 2013-as 81 milliárd eurós, a legnagyobb a 2021-es 166 milliárd eurós aktívum volt – olvasható az Eurostat rövid összefoglalójában.

Az Egyesült Államokból 2023-ban a legnagyobb mennyiségben importált áru a nyers kőolaj volt, 42,4 milliárd euró értékben, ez 11,4 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest (38,0 milliárd euró).

A második legtöbbet importált árukategória a gyógyszerek és gyógyszeripari termékeké, 32,5 milliárd euróval, ami 36,6 százalékos növekedés 2022-hez (23,8 milliárd euró) képest.

Az amerikai import harmadik legnagyobb értékű eleme a (cseppfolyósított vagy nem cseppfolyósított) földgáz 26,9 milliárd eurós összértékkel, ami 44,8 százalékos visszaesést mutat 2022-hez képest (48,7 milliárd euró). A csökkenés kizárólag az árak erőteljes (több mint 50 százalékos) csökkenésének volt köszönhető, a mennyiség ugyanis 14 százalékkal növekedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS