Két EU-tagállamban már 20 százalék fölött jár a „háborús infláció”

2022. 07. 01., 11:27

A májusi 8,1 százalék után júniusban 8,6 százalékos volt az átlagos éves infláció az eurózónában – tájékoztatott az Eurostat.

Az áremelkedés fő hajtóereje az energia közel 42 százalékos drágulása, az energiához kapcsolódó tételeket figyelmen kívül hagyva az átlagos fogyasztóiár-emelkedés „mindössze” 5 százalékos volt. Az „élelmiszer, alkohol és dohánytermékek” kategóriában átlagosan 8,9 százalékkal haladták meg az árak a 2021 júniusi szintet.

A közös pénzt használó blokkban a legmagasabb, 22,0 százalékos inflációt Észtországban regisztrálták, Litvániában 20,5, Lettországban 19,0 százalékos volt a ráta az első becslések szerint.

A legalacsonyabb, 6,1 százalékos mutatóval Málta büszkélkedhet, Franciaországban 6,5 százalékos volt az éves infláció. A harmadik legalacsonyabb, 8,1 százalékos rátát az Oroszországgal szomszédos Finnországban mérték.

A KSH a júliusi adatokat még nem tette közzé, májusban 10,7 százalékos volt az átlagos éves fogyasztóiár-emelkedés, az élelmiszerek 18,6 százalékkal drágultak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS