Ipari termelés: uniós átlag alatt a KSH által mért októberi éves visszaesés

Ipari termelés: uniós átlag alatt a KSH által mért októberi éves visszaesés
2023. 12. 13., 15:40

Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal, 2022 októberéhez viszonyítva 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az Európai Unióban.

Az Eurostat adatai szerint a szeptemberi kép is hasonló: akkor a 27 tagállam együttes ipari kibocsátása az egy hónappal korábbitól 0,8 százalékkal, a 2022. szeptemberitől 6,1 százalékkal maradt el.

2023 októberében – uniós szinten, az egy évvel korábbihoz képest – a gépek, berendezések gyártása 8,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 7,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 5,2 százalékkal, a további feldolgozásra előállított termékeké 4,4 százalékkal csökkent, míg az energiatermelés 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 34,0 százalékos éves visszaesést Írországban regisztrálták, de Észtországban (mínusz 12,2 százalék) és Hollandiában (mínusz 11,1 százalék) is kétszámjegyű volt a csökkenés. Akadtak természetesen olyan tagállamok is, ahol év/év alapon nőtt az ipari termelés 2023 októberében: az élmezőnyt Görögország (10,8 százalék), Dánia (6,9 százalék) és Szlovákia (4,4 százalék) alkotja.

Magyarországon a KSH 2,8 százalékos éves és 0.7 százalékos havi visszaesést regisztrált.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS