Nincsenek az uniós élmezőnyben az augusztusi magyar ipari adatok

2023. 10. 13., 12:23

Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbitól azonban még így is 4,4 százalékkal kisebb volt az ipari termelés volumene az Európai Unióban 2023 augusztusában.

Az Eurostat adatai szerint uniós átlagban a tartós fogyasztási cikkek termelésének volumene 7,3 százalékkal, az energiatermelés 6,7 százalékkal, a további feldolgozásra szánt termékek előállítása 5,5 százalékkal, a gépek és berendezések gyártása 5,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, a nem tartós cikkek volumene ugyanakkor megegyezik a 2022 augusztusi szinttel.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves visszaesést Írország jelentette (mínusz 27,3 százalék), de kétszámjegyű volt a volumen csökkenése Szlovéniában (mínusz 12,3 százalék) és Észtországban (mínusz 11,9 százalék) is. Éves szinten növekedéssel csupán öt ország dicsekedhet: Szlovákia (4,7 százalék), Dánia (3,5 százalék), Málta (3,0 százalék), Svédország (2,1 százalék) és Finnország (1,1 százalék).

Magyarországon a KSH jelentése szerint 5,3 százalékkal csökkent augusztusban éves szinten a termelés volumene. Ez a hatodik leggyengébb adat az Eurostat szerint. (A hó/hó alapon számított 2,4 százalékos „hazai” mínusz ugyanakkor a legnagyobb visszaesés az EU-ban.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS