Élelmiszerár-emelkedés: Magyarország sokkal jobban „teljesít”, mint az eurózóna

2022. 08. 31., 11:41

A júliusi 8,9 százalék után augusztusban 9,1 százalékos volt az éves szintű infláció az eurózónában az Eurostat gyorsbecslése szerint.

A fogyasztói árakat a közös pénzt használó blokkban is az energiaárak (38,3 százalékos) emelkedése húzta, az energia nélkül számított éves infláció „mindössze” 5,8 százalék.

A legmagasabb, 25,2 százalékos éves inflációt Észtországban mérték, de a másik két balti államban is 20 százalék feletti a ráta: Litvániában 21,1, Lettországban 20,8 százalékos. A legalacsonyabb, 6,5 százalékos rátával Franciaország dicsekedhet, 8 százalék alatti a ráta még Máltán (7,1 százalék) és Finnországban (7,6 százalék). A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 8,8, Olaszországban 9,0, Spanyolországban 10,3 százalékos volt az éves infláció augusztusban.

Az élelmiszer-, ital és dohánytermékek éves összevetésben átlagosan 10,6 százalékkal (ezen belül a feldolgozatlan élelmiszerek 10,9 százalékkal) drágultak augusztusban az euróövezetben, a szolgáltatások ára 3,8 százalékkal emelkedett. Összevetésképpen: a KSH legutolsó adatai szerint Magyarországon az élelmiszerek júliusban átlagosan 27,0 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS