Hány órát dolgozik hetente „az átlag magyar” és „az átlag európai”?

2023. 09. 22., 12:22

Az Európai Unió 20–64 éves lakosai 2022-ben hetente átlagosan 37,5 órát dolgoztak.

A mutató a főállásban általában ledolgozott heti munkaórákat veszi figyelembe, a szabadságon (vagy éppen sztrájkkal) töltött időt nem. Általános szabály, hogy ahol a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedtebb, ott a heti munkaórák száma alacsonyabb.

A leghosszabb, 41 órás munkahéttel a görög munkavállalók számolhattak 2022-ben, de meghaladta a 40 órát az átlagos munkahét Lengyelországban, Romániában és Bulgáriban is.

Hollandiában, ahol a részmunkaidős foglalkoztatás teljesen megszokott munkaviszony, az átlagos munkahét csupán 33,2 óra volt, Németország és Dánia a két dobogós 35,3, illetve 35,4 órával.

Magyarországon az Eurostat összesítése szerint az átlagos munkahét 39,6 órás volt 2022-ben, ez naponta „csupán” szűk fél órával haladja meg az uniós átlagot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS