„Férfi és női” fizetések: Magyarországon még nem divat az egyenlősdi

2022. 05. 11., 15:47

Nincs olyan tagállama az Európai Uniónak, ahol a nők javára billenne a „bérmérleg”; az egyenlőséghez a legközelebb Luxemburg áll, ahol a bérszakadék mindössze 0,7 százalék.

A nemek közötti bérszakadék a női és férfi munkavállalók átlagos bruttó órabére közötti különbség a férfiak bruttó órabérének százalékában kifejezve. A 10 százalékos bérszakadék tehát azt jelenti, hogy a nők átlagos órabére – a vizsgált statisztikai mintában – a férfiak átlagos órabérének 90 százaléka.

Az Eurostat legfrissebb, 2020-as adatai szerint (amelyek a legalább 10 főt alkalmazó vállalkozásokra terjednek ki) a gazdaság egészét tekintve a bérszakadék valamennyi tagállamban pozitív – azaz a férfiak keresnek többet –, az uniós átlag 13 százalék. A szakadék nagysága azonban komoly eltéréseket mutat: Luxemburgban mindössze 0,7 százalék (ami lényegében béregyenlőséget jelent a nemek között), Lettországban viszont 22,3 százalék. A 17,2 százalékos magyarországi bérszakadék a legmagasabbak között van, a lett adaton kívül csak a 21,1 százalékos észt, a 18,9 százalékos osztrák és a 18,3 százalékos német mutató előzi meg.

A fiatalabbak körében az egyenlőtlenség kisebb. A 25 éven aluli munkavállalók körében az uniós „gender pay gap” a tagállamok többségében sokkal kisebb az átlagnál. Ebben a korosztályban már találkozunk negatív mutatóval is: a fiatal spanyol nők átlag órabére 3 százalékkal nagyobb, mint férfi kortársaiké. Magyarországon is jobban állnak a fiatalok, de a bérszakadék még így is 7,1 százalékos.

A fizetések közötti eltérés különböző ágazatokban különböző mértéket ölt. A legnagyobb különbségekkel a „pénzügyek és biztosítás” szektorban találkozunk, ahol szakadék a tagállamok többségében nagyobb, mint 20 százalék. A két legmagasabb a 38,9 százalékos cseh és a 36,2 százalékos magyar adat.

Több tagállamról rendelkezésre állnak a versenyszféra és a költségvetési szféra bérszakadék-adatai is. A nemek közötti bérkülönbség a költségvetési szereknél kisebb (itt nyilván könnyebben érvényesül a diszkriminációt nehezítő szabályozás), a ciprusi és a lengyel közszférában az átlagot tekintve a nők keresnek jobban. Magyarországon ettől még messze vagyunk: a 2020-as adatok szerint a költségvetési szerveknél is 11,6 százalékos volt a bérszakadék.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS