EYE 2023: fiatalokat várnak Strasbourgba, egy évvel az EP-választás előtt

2023. 05. 31., 20:09

Tízezer fiatalt várnak az EU-ból és máshonnan is Strasbourgba, hogy megosszák nézeteiket Európa jövőjéről, az Ukrajna ellen zajló háborúról és a jövő évi EP-választásokkal kapcsolatban.

Több mint 300 program várja a fiatalokat június 9-10. között Strasbourgban, a 2023-as Európai Ifjúsági Rendezvényen (EYE 2023): viták, beszélgetések, kapcsolatépítési lehetőségek, művészeti előadások, sportesemények és interaktív workshopok között válogathatnak a résztvevők. A programokat az európai intézmények, nemzetközi szervezetek, civil és ifjúsági szervezetek, és természetesen a résztvevők közreműködésével állították össze. A programok fő helyszíne az Európai Parlament strasbourgi épülete lesz, a szabadtéri programok egy részének az „EYE Falu” (EYE Village) ad otthont. Online részvételre is lesz lehetőség.

Az eseményt az Európai Parlament elnöke, Roberta Mestola nyitja meg június 9.-én 10:30-kor, az EP plenáris üléstermében. Ezt követően a Parlamentben és az EYE Faluban zajló programok keretében a fiatalok döntéshozókkal, szakértőkkel, aktivistákkal oszthatják meg elképzeléseiket Európa jövőjéről.

„Az idei Európai Ifjúsági Rendezvény különösen fontos, mert ez lesz az utolsó a 2024-es Európai Parlamenti választások előtt. Azzal a felhívással fordulok minden résztvevőhöz, hogy hazatérve osszák meg az itt szerzett élményeiket másokkal. Hogy legyenek aktívak, terjesszék Európa üzenetét, szavazzanak, és vigyék el szavazni barátaikat és családjukat is. Mert végső soron rajtuk múlik Európa jövője” – mondta Metsola elnök.

A 2024. június 6–9.-i EP-választásokra tekintettel az idei programban kiemelt figyelmet kap a klímaigazságosság, a globális felmelegedés és az EU biodiverzitás stratégiája. Szerepelnek még a témák között a zöld és a technológiai átmenet (a Készségek Európai Évéhez kapcsolódóan), a covid19-világjárvány tanulságai, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek és a társadalmi kirekesztettség kezelése. A résztvevők megvitatják az unió értékeinek védelmét, az EU szerepét a változó világban, a migrációs politikát, valamint a fiatalok társadalmi-politikai részvételének kérdéseit.

További részletek a programról itt találhatóak.

A fiatalok ötleteit, az általuk megfogalmazott elvárásokat és problémákat összegezik egy jelentésben, amelyet azután az összes EP-képviselőhöz eljuttatnak. A legfontosabb ötleteket 2023 őszén közvetlenül is lehetőségük lesz bemutatni egy meghallgatás keretében az EP-képviselőknek.

Az EYE immár 5. alkalommal hozza össze a fiatalokat szerte az EU-ból és a világ különböző részeiről, hogy megosszák egymással gondolataikat Európa jövőjéről. Egyedi lehetőség a 16–30 év közötti fiatalok számára, hogy megismerjék egymás elképzeléseit, inspirálódhassanak, találkozhassanak szakértőkkel, inlfuenszerekkel és döntéshozókkal az Európai demokrácia központjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS