EYE 2023: fiatalokat várnak Strasbourgba, egy évvel az EP-választás előtt

2023. 05. 31., 20:09

Tízezer fiatalt várnak az EU-ból és máshonnan is Strasbourgba, hogy megosszák nézeteiket Európa jövőjéről, az Ukrajna ellen zajló háborúról és a jövő évi EP-választásokkal kapcsolatban.

Több mint 300 program várja a fiatalokat június 9-10. között Strasbourgban, a 2023-as Európai Ifjúsági Rendezvényen (EYE 2023): viták, beszélgetések, kapcsolatépítési lehetőségek, művészeti előadások, sportesemények és interaktív workshopok között válogathatnak a résztvevők. A programokat az európai intézmények, nemzetközi szervezetek, civil és ifjúsági szervezetek, és természetesen a résztvevők közreműködésével állították össze. A programok fő helyszíne az Európai Parlament strasbourgi épülete lesz, a szabadtéri programok egy részének az „EYE Falu” (EYE Village) ad otthont. Online részvételre is lesz lehetőség.

Az eseményt az Európai Parlament elnöke, Roberta Mestola nyitja meg június 9.-én 10:30-kor, az EP plenáris üléstermében. Ezt követően a Parlamentben és az EYE Faluban zajló programok keretében a fiatalok döntéshozókkal, szakértőkkel, aktivistákkal oszthatják meg elképzeléseiket Európa jövőjéről.

„Az idei Európai Ifjúsági Rendezvény különösen fontos, mert ez lesz az utolsó a 2024-es Európai Parlamenti választások előtt. Azzal a felhívással fordulok minden résztvevőhöz, hogy hazatérve osszák meg az itt szerzett élményeiket másokkal. Hogy legyenek aktívak, terjesszék Európa üzenetét, szavazzanak, és vigyék el szavazni barátaikat és családjukat is. Mert végső soron rajtuk múlik Európa jövője” – mondta Metsola elnök.

A 2024. június 6–9.-i EP-választásokra tekintettel az idei programban kiemelt figyelmet kap a klímaigazságosság, a globális felmelegedés és az EU biodiverzitás stratégiája. Szerepelnek még a témák között a zöld és a technológiai átmenet (a Készségek Európai Évéhez kapcsolódóan), a covid19-világjárvány tanulságai, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek és a társadalmi kirekesztettség kezelése. A résztvevők megvitatják az unió értékeinek védelmét, az EU szerepét a változó világban, a migrációs politikát, valamint a fiatalok társadalmi-politikai részvételének kérdéseit.

További részletek a programról itt találhatóak.

A fiatalok ötleteit, az általuk megfogalmazott elvárásokat és problémákat összegezik egy jelentésben, amelyet azután az összes EP-képviselőhöz eljuttatnak. A legfontosabb ötleteket 2023 őszén közvetlenül is lehetőségük lesz bemutatni egy meghallgatás keretében az EP-képviselőknek.

Az EYE immár 5. alkalommal hozza össze a fiatalokat szerte az EU-ból és a világ különböző részeiről, hogy megosszák egymással gondolataikat Európa jövőjéről. Egyedi lehetőség a 16–30 év közötti fiatalok számára, hogy megismerjék egymás elképzeléseit, inspirálódhassanak, találkozhassanak szakértőkkel, inlfuenszerekkel és döntéshozókkal az Európai demokrácia központjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS