Európai ipar: kis éves visszaesés és még kisebb havi növekedés márciusban

2024. 05. 15., 11:40

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbitól azonban így is 1,0 százalékkal elmaradt az ipari termelés volumene az Európai Unióban 2024 márciusában.

Az Eurostat tájékoztatása szerint év/év alapon csupán a beruházási javak termelése haladta meg a 2023. márciusi szintet (1,5 százalékkal), a további felhasználására készült termékek gyártása 2,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 7,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztói cikkeké 5,1 százalékkal csökkent, az energiatermelés volumene pedig 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól 2024. márciusban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves visszaesést Finnországban (mínusz 7,7 százalék), Bulgáriában (mínusz 6,7 százalék) és Ausztriában (mínusz 7,0 százalék) regisztrálták.

Magyarországon 2,8 százalékkal maradt el a termelés volumene az egy évvel korábbitól 2024 márciusában. (A KSH már a részletes adatokat is közzétette.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS