Európai Bizottság: 2027. április 4-ig támogathatók egyes regionális repülőterek

Európai Bizottság: 2027. április 4-ig támogathatók egyes regionális repülőterek
2023. 07. 07., 18:01

Az Európai Bizottság 2027. április 4-ig meghosszabbította annak lehetőségét, hogy a tagállamok működési támogatást nyújthassanak egyes regionális repülőterek számára a repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásokról szóló 2014. évi iránymutatás alapján. Az iránymutatás többi része változatlan és továbbra is alkalmazandó.

A repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásról szóló 2014. évi iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy bizonyos feltételek mellett működési támogatást nyújtsanak az évi 3 millió főnél kisebb utasforgalmat lebonyolító regionális repülőtereknek, hogy képessé váljanak költségeik fedezésére – emlékeztet a Bizottság közleménye.d Az iránymutatás tízéves átmeneti időszakot határozott meg, amely alatt az ilyen támogatás a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánítható. Az átmeneti időszak 2024. április 4-én járt volna le.

Az iránymutatás azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy kedvezőbb rendszer keretében (azaz magasabb támogatási intenzitás mellett) működési támogatást nyújtsanak a legfeljebb évi 700 000 fős utasforgalmat lebonyolító repülőtereknek, amelyek számára nagyobb kihívást jelent a költségeik fedezése. Az Európai Bizottság ezt az eredetileg 5 évre előirányzott lehetőséget már 2018-ban meghosszabbította az átmeneti időszak végéig, azaz 2024 áprilisáig.

Az iránymutatás 2014. évi elfogadása óta az európai légi közlekedési ágazat súlyos válsággal szembesült a koronavírus-világjárvány, valamint a terjedésének megfékezése érdekében bevezetett egészségügyi és utazási korlátozások miatt. Az ágazat helyzetét tovább rontotta az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja következtében kialakult energiaválság, ami a repülőtér-üzemeltetők energiaköltségeinek jelentős növekedésével járt. A csökkenő bevételekkel és a növekvő költségekkel különösen a regionális repülőterek szembesülnek, ami negatív hatással van a jövedelmezőségükre. Ilyen körülmények mellett fennáll a veszélye annak, hogy egyes regionális repülőtereket be kell zárni, ami viszont megzavarhatja az összeköttetést az EU egészében.

E rendkívüli körülményekre tekintettel a Bizottság úgy döntött, hogy 2027. április 4-ig három évvel meghosszabbítja azt az átmeneti időszakot, amely alatt a tagállamok támogatást nyújthatnak a regionális repülőterek számára azok működési költségeinek fedezése céljából. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogatást nyújtsanak a regionális repülőterek számára, hogy azok fedezni tudják költségeiket és jövedelmezővé váljanak. A Bizottság a legfeljebb évi 700 000 fős utasforgalmat lebonyolító repülőterekre vonatkozó kedvező rendszert szintén 2027. április 4-ig hosszabbítja meg.

2022-ben a Bizottság véleményezési felhívást tett közzé, amelyben felkérte az összes érdekelt felet, hogy tegyék meg észrevételeiket a regionális repülőterek helyzetének kezelését célzó kezdeményezésével kapcsolatban. A konzultációra válaszolók többsége rámutatott arra, hogy a meghosszabbításra azért van szükség, mert ellensúlyozni kell a koronavírus-világjárványnak a regionális repülőterek költségfedező képességére gyakorolt hatását.  A nyilvános konzultációra adott válaszok itt találhatók meg.

A Bizottság 2023 májusa és 2023 júniusa között nyilvános konzultációt folytatott, amelynek keretében felkérte az összes érdekelt felet, hogy tegyék meg észrevételeiket a repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásról szóló 2014. évi iránymutatás alkalmazásának meghosszabbítására irányuló javaslattervezetével kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.