Európa-szerte visszaesett októberben a kiskereskedelmi forgalom

2022. 12. 05., 12:13

A szeptemberi 0,8 százalékos növekedés után 2022 októberében 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az „élelmiszerek, italok, dohányáruk” kategóriában uniós átlagban 3,6 százalékkal esett vissza a forgalom szeptemberben, a nem élelmiszer termékek forgalma 2,6 százalékkal csökkent. Ezt a visszaesést az üzemanyagtöltő állomások 3,3 százalékos növekedése már nem tudta ellensúlyozni..

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Írországban mérték a legnagyobb, 6,8 százalékos éves forgalomcsökkenést, Dániában 9,5, Svédországban 6,4, Belgiumban 5,7 százalékkal maradt el a volumen a 2021. októberitől. A legnagyobb, 8,5 százalékos növekedést Szlovéniában regisztrálták, a „dobogóra” 7,2 százalékos máltai és az 5,7 százalékos lett adat került.

Magyarországon 0,6 százalékkal haladta meg az októberi volumen az egy évvel korábbit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 15:41:00
Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A kérdésre dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.