Erősítené a szociális párbeszédet az Európai Bizottság

2023. 01. 25., 18:52

„Ahhoz, hogy Európa versenyképes és inkluzív maradjon, erős szociális párbeszédre és erős szociális partnerekre van szükségünk.”

A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a szociális párbeszéd a munka változó világához és a munkaerőpiac új tendenciáihoz igazodjon, tekintettel a digitális és klímasemleges gazdaságra való átállásra és az új foglalkoztatási formák megjelenésére – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A szociális partnerek szerepe kulcsfontosságú lehet válságok vagy átmenetek idején: például a Covid19-világjárvány során gyorsan segítettek a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedések és a csökkentett munkaidős foglalkoztatás megszervezésében. A szociális partnerek abban is segítenek, hogy kiegyensúlyozott megoldásokat találjunk a munkaerőpiac digitális korhoz igazítására. A munkáltatók és a munkavállalók közötti szoros együttműködés szintén elengedhetetlen az ipari termelési tevékenységek hatékony szervezésének biztosításához, valamint ahhoz, hogy a munkaerő rendelkezzen zöld és digitális készségekkel.

A szociális partnerek bevonásának mértéke és minősége azonban országonként jelentősen eltér. Ugyanakkor a szakszervezeti tagság és a nemzeti szintű kollektív szerződések hatálya alá tartozó munkavállalók aránya csökkenő tendenciát mutat (az uniós átlag 2000-ben 66 százalék, 2019-ben 56 százalék körül alakult). A foglalkoztatás újabb formái, például a platformalapú munkavégzés, valamint bizonyos csoportok, például a fiatalok is kisebb valószínűséggel képviseltetik magukat, és egyes ágazatokban – például a gondozásban – szinte teljes mértékben hiányoznak a kollektív tárgyalások.

A Bizottság tanácsi ajánlásra tesz javaslatot. Eszerint a tagállamoknak

  • a nemzeti gyakorlatoknak megfelelően biztosítaniuk kell a konzultációt a szociális partnerekkel a gazdasági, foglalkoztatási és szociális szakpolitikák kialakításáról és végrehajtásáról;
  • ösztönözniük kell  szociális partnereket arra, hogy vizsgálják meg a munkavégzés új formáit és az atipikus foglalkoztatást, és széles körben kommunikáljanak a szociális párbeszéd előnyeiről és az esetlegesen életbe léptetett kollektív szerződésekről;
  • lehetővé kell tenniük a munkavállalók és a munkáltatói szervezetek kapacitásának növelését, például a releváns információkhoz való hozzáférés és a nemzeti kormányok általi támogatás biztosítása révén.

A szociális párbeszéd alapvető fontosságú jövőbeli gazdasági növekedésünk és gazdaságaink rezilienciája szempontjából. Fontos szerepet játszik az európai vállalkozások versenyképességének megőrzésében és megerősítésében, a termelékenység növelésében, a munkakörülmények javításában, valamint a munkavállalóknak a zöld és digitális átállás sikeréhez szükséges készségekkel való felvértezésében. Számos példa van arra is, hogy a szociális párbeszéd elősegítette a közpolitikák jobb kialakítását. A mai csomag támogatni fogja a szociális párbeszédet annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés unió-szerte még több vállalkozás és munkavállaló javára váljon” – mondta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

A munkáltatók és a munkavállalók képviselői Európa-szerte nap mint nap találkoznak, hogy megállapodjanak munkakörülményeinkről, például a fizetésről, a munkaidőről, valamint az egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről. A szociális párbeszéd az európai szociális piacgazdaság központi eleme, de a szakszervezeti tagság terén visszaesés mutatkozik, és számos ágazat – például a gondozás vagy a platformalapú munkavégzés – kimarad a kollektív tárgyalásokból. Ahhoz, hogy Európa versenyképes és inkluzív maradjon, erős szociális párbeszédre és erős szociális partnerekre van szükségünk” – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS