Csökkent a nyár végén a munkanélküliek száma az Európai Unióban

2023. 10. 02., 12:08

A júliusi 6,0 százalék után augusztusban 5,9 százalék volt az átlagos munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

(Az unió statisztikai hivatala 5,9 százalékról 6,0 százalékra módosította a júliusi rátára adott első becslését.)

Az Eurostat becslése szerint 2023 augusztusában 12,837 millió munkanélküli volt az EU-ban; a munkanélküliek száma júliushoz képest 112 ezerrel, éves összevetésben 335 ezerrel csökkent.

A nők munkanélküliségi rátája 6,2 százalék, a férfiaké 5,7 százalék volt, mindkét adat megegyezik az előző havival.

A fiatal (25 év alatti) munkanélküliek száma 2023 júliusában 2,687 millió volt, ami 14,0 százalékos „ifjúsági munkanélküliségi rátát” jelent (az adat megegyezik a júliusival). A fiatal munkanélküliek száma egy hónap alatt 10 ezerrel csökkent, és 141 ezerrel alacsonyabb a 2022. augusztusinál.

A legalacsonyabb, 2,5 százalékos júniusi munkanélküliséggel Csehország dicsekedhet, majd a 2,7 százalékos máltai és a 2,8 százalékos lengyel ráta következik. Kétszámjegyű munkanélküliséget csak Spanyolországban (11,5 százalék) és Görögországban (10,9 százalék) regisztráltak.

Magyarországon az uniós számítás szerint 4,0 százalékos volt augusztusban a munkanélküliség, ugyanakkora, mint egy hónappal korábban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS