Brüsszel új jogszabályjavaslatokat fogadott el a bankok ellenállóképességének erősítésére

2021. 10. 27., 17:00

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagra vonatkozó javaslatokat fogadott el, hogy erősítse a bankok ellenállóképességét és felkészültségét a gazdasági sokkhatásokkal szemben, miközben továbbra is hozzájárulnak Európa gazdasági kilábalásához és az átálláshoz a klímasemlegességre.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, az új szabályjavaslatoknak – amelyek a Bázel III megállapodás végrehajtását foglalják magukba – célja a tőkekövetelmények jelentős emelése nélkül erősíteni a bankok ellenállóképességét, ezzel megőrizhető az uniós bankszektor versenyképessége. Az intézkedéscsomag, különösen a kisebb bankoknál csökkenti a megfelelési költségeket a prudenciális előírások enyhítése nélkül.

A javaslat értelmében a bankoknak a kockázatkezelés részeként módszeresen azonosítaniuk kell, közzé kell tenniük és kezelniük kell a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatokat is. A javasolt intézkedések szavatolják, hogy a bankok figyelembe vegyenek fenntarthatósági megfontolásokat.

Az új szabály egyértelmű, megbízható és kiegyensúlyozott szabályokat állapít meg a szakmai alkalmasságára és üzleti megbízhatóságra a felügyeletek számára annak értékeléséhez, hogy a vezető beosztású alkalmazottak rendelkeznek-e a bank irányításához szükséges készségekkel és tudással. Foglalkozik továbbá az unión kívüli országok bankjai fióktelepeinek EU-n belüli letelepedésével is. Harmonizálja az e területre vonatkozó uniós szabályokat, ami lehetővé teszi a felügyeletek számára, hogy jobban kezeljék azokat a kockázatokat, amelyek a fióktelepekhez kapcsolódnak.

A jogszabálycsomagnak köszönhetően az uniós bankok megerősödnek, és támogatni tudják a gazdasági fellendülést, valamint a zöld és digitális átállást – tette hozzá az uniós biztos.

MTI/Gebauer Szabolcs, Brüsszel

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS