A diplomás fiatalok aránya csak Romániában kisebb, mint Magyarországon

2024. 05. 27., 13:10

Csupán két ország van az Európai Unióban, ahol a 25–34 éves korosztályban a 30 százalékot sem éri el a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya.

Az Európai Unióban élő 25–34 év közötti fiatalok 43 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel 2023-ban, ami 1 százalékpontos növekedést jelent 2022-höz képest – számolt be az Eurostat. Az uniós célkitűzés szerint 2030-ra ebben a korosztályban 45 százalékot kell elérnie a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának. 13 tagállam már elérte ezt a célt: Írország (63 százalék), Ciprus (62 százalék), Luxemburg (60 százalék), Litvánia (57 százalék), Hollandia (55 százalék), Svédország (54 százalék), Spanyolország és Franciaország (egyaránt 52 százalék), Belgium (50 százalék), Dánia (49 százalék), Málta és Lengyelország (egyaránt 46 százalék), valamint Lettország (45 százalék).

A felsőfokú végzettségű fiatalok aránya Romániában (23 százalék), a „munkaalapú társadalmat” építő Magyarországon (29 százalék) és Olaszországban (31 százalék) volt a legalacsonyabb 2023-ban.

A 25–34 évesek között a nők nagyobb arányban rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, mint a férfiak (uniós átlagban 49 vs. 38 százalék). A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az összes tagállamban magasabb volt a nők körében 2023-ban, a különbség Németországban volt a legkisebb (5 százalékpont), Észtországban, Lettországban és Szlovéniában pedig a legnagyobb (24 százalékpont).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS