Itt találod az összes cikket a „nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés” témában!
Június 16-tól augusztus 11-ig tartott a 2023-as nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Nébih által koordinált ellenőrzéseket a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei hajtották végre.
A leggyakoribb hiányosságok a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak, de sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat.
Bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni, összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra – tájékoztatott dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első két hetében zajlott a strandbüfé-ellenőrzések során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek: nagy részük a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén.
Június 16-án elindult az országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyen a korábbiaknál koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős szakterületre, népszerű termékkörre.
A júliusi első időszakban összesen 2338 ellenőrzésre került sor. 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést, 196 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, utóbbit összesen 13 415 384 forint értékben.
Az ellenőrzések során fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.
Befejeződött a teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.