Mire költjük az otthonfelújítási támogatást?

2021. 02. 18., 17:30

A január 1-jétől elérhető otthonfelújítási támogatással élők otthonai várhatóan komfortosabbak és olcsóbban fenntarthatóak lesznek. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatásból kiderült, hogy a legnépszerűbb felújítási célok a belső terek és a fürdőszoba felújítása, ugyanakkor előkelő helyen áll a nyílászáró csere, a fűtésrendszer korszerűsítése, illetve az ingatlan szigetelése is. A felújításoknak köszönhetően jelentős számú ingatlan értéke nőhet meg a következő években, ezért a kapcsolódó lakásbiztosításokat is érdemes átnézni az alulbiztosítottság elkerülése érdekében.

Megmozgatja az országot a legújabb állami segítség, a legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető, akár 3 millió forintot elérő otthonfelújítási támogatás. A lehetőség egyértelmű igénnyel találkozik: a lakosság jelentős része tervezte, hogy a következő két évben felújítást végez az otthonában, így nem véletlen, hogy az igénybevételre jogosultak közel kétharmada biztosan vagy valószínűleg igénybe veszi majd a támogatást – derül ki a januárban végzett reprezentatív kutatásból.

A legnagyobb érdeklődés a 40-49 éves korosztályban mutatkozik. A válaszokból kiderült, hogy a támogatás igénybevételét tervezők közül százból nyolcvanan önálló családi házban vagy házrészben élnek, illetve érdekesség, hogy a 1970-1989 között épült lakások tulajdonosai tervezik a legnagyobb arányban igénybe venni a lehetőséget. Az érdeklődés a falvakat és a városokat egyenlő arányban érinti, és a budapestiek is nagy számban terveznek felújításokat.

Az életminőség javulásán túl a család vagyona is gyarapszik

A tervezett felújítások újabbá, modernebbé varázsolják majd az élettereket, amelyek ettől korszerűbbé, energiatakarékosabbá válnak. A megkérdezettek válaszai alapján a tervezett felújítási munkák rangsorában az első öt helyen szereplő célok a belső terek megújítása, a nyílászárók, a fürdőszoba, a fűtési rendszer felújítása, illetve cseréje, valamint az épület szigetelése. A tervek megvalósulásával tehát nemcsak szebbé, de alacsonyabb költséggel fenntarthatóvá is válhatnak majd a felújított otthonok.

A lakásfelújítási támogatás maximális kihasználásával egy kisebb családi ház esetében akár komplett tetőcsere vagy teljeskörű fűtéskorszerűsítés, esetleg mindenre kiterjedő esztétikai megújulás vagy nyílászáró-csere, míg kisebb lakásokban teljes felújítás is kivitelezhető. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzése ráadásul azok számára is reális döntés lehet, akik a felújítás után tovább értékesítésben gondolkoznak. A munkálatokkal járó plusz feladatokat és kockázatokat ugyanis nem mindenki vállalja fel szívesen, így az ingatlan eladás előtti korszerűsítésével a jelenlegi tulajdonos jogosan bízhat az átlagosnál gyorsabb és magasabb áron történő értékesítésbenmondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Honnan lesz erre pénz?

Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy akkor sem kell lemondani a pillanatnyi anyagi lehetőségeket meghaladó, merészebb tervek megvalósításáról, ha a tulajdonosok nem rendelkeznek megfelelő önerővel a felújításhoz. A finanszírozás lépéseit azonban minden esetben érdemes alaposan megtervezni, mert számos lehetőség áll rendelkezésre.

„Az év elejétől elérhető otthonfelújítási program elemeivel újabb korszerűsítésre fordítható finanszírozási forma érhető el az OTP Banknál, amelyhez állami támogatás is kapcsolódik. Érdemes az érdeklődőknek előzetesen a bankfiókjainkban elérhető számos lehetőségről tájékozódni, amelyekkel akár több millió forinttal is többet fordíthatnak lakásfelújítási álmaik valóra váltására” mondja Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője. „A támogatás megelőlegezéséhez önerőre is szükség van, ezért az OTP Bank fontosnak tartotta, hogy a lehető leghamarabb, már február elsejétől megtalálható legyen kínálatában a kedvező feltételekkel igényelhető Otthonfelújítási Hitel” – tette hozzá.

A lakásbiztosítást is érdemes átnézni

A tudatosság és a számunkra aktuálisan legmegfelelőbb lakásbiztosítási fedezetek kiválasztása a legfontosabb – hangsúlyozza Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője. „Sokan nem gondolnak rá, hogy egy felújítás után nőhet az ingatlan értéke, ezért mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy lakásbiztosításunk védelme megfelelő-e, nehogy alulbiztosítottá váljon az ingatlan. Akár már egy új konyhabútor beépítése miatt is szükségessé válhat a lakásbiztosítás aktualizálása, nagyobb korszerűsítési munkálatok, például nyílászáró-csere vagy napelem beépítés esetén pedig elengedhetetlen. Így elkerülhető, hogy egy káresemény alkalmával szembesüljünk azzal, hogy otthonunk védelme alacsonyabb a kelleténél” – hívja fel a figyelmet erre a fontos szempontra a főosztályvezető. „Kifizetődő lehet, ha a lakásbiztosításunk nyújtotta lehetőségeket is alaposan megismerjük, hiszen ma már elérhetőek olyan kiegészítő biztosítások, melyek kifejezetten a felújítás vagy bővítés idején előforduló károk esetén nyújtanak szolgáltatást” – tette hozzá Gönczi Erika.

A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy a támogatásra pályázók csaknem harmada biztosan tervezi, hogy a felújítás után az értéknövekedéshez igazítja, átdolgoztatja a lakásbiztosítását, a megkérdezettek 50 százaléka pedig majd a felújítás után dönt erről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS