Veszített népszerűségéből Zugló a budapesti lakáspiacon

Veszített népszerűségéből Zugló a budapesti lakáspiacon
2023. 02. 24., 14:43

A városrészek változatossága és az ingatlantípusok széles választéka ellenére a népességszám is csökkenő tendenciát mutat, de még így is ez a kerület a fővárosban a harmadik, a pesti oldalon pedig a legtöbb lakossal rendelkező terület. Az otthonteremtés 2021-hez képest átlagosan 17,8 százalékkal került többe Zuglóban a tavalyi év során a Duna House adatai szerint.

Lakosságszámából és népszerűségéből is vesztett 2022-ben Zugló, a pesti oldal legnépesebb kerülete. A KSH adatai szerint a főváros harmadik legtöbb lakossal rendelkező kerületében a 2011-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal csökkent a népesség. A Duna House hálózat budapesti kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése alapján Zugló 2021-ben szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, azonban 2021 decemberétől mindössze négy alkalommal tartozott a legkeresettebb három kerület közé, holott ingatlanválasztékból továbbra sincs hiány kerületben.

„A 2022-es év ingatlanpiaci változásai hatással voltak a fővárosi kerületek iránti érdeklődésre is, a befektetők által kedvelt belvárosi területek még az örök slágernek hitt XIII. kerületet is maguk mögé szorították, így Zugló is egyre lejjebb csúszott a ranglistán. A kerület iránt 2022 szeptemberében volt a leggyengébb a kereslet, ekkor az érdeklődők 12,2 százaléka jelölte meg csupán preferált területként Zuglót” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Pest tüdejének is nevezett, 240 hektár zöld területtel és változatos ingatlankínálattal rendelkező kerületben bármelyik ingatlantípusból válogathatnak az érdeklődők, hiszen a társasházi téglaépítésű és házgyári lakások mellett újépítésű otthonokban is bővelkedik a kerület, a gyermeket nevelő párok által kedvelt kertvárosi területeken található családiházakról nem is beszélve.

„Összességében csökkent a kerületben található ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a panellakások tekintetében Újpalota és Újpest mellett a zuglói Füredi utcai lakótelepen kínált otthonok voltak a legkeresettebbek a tavalyi év második felében. Vélhetően a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően a legnagyobb mértékben ennél a lakástípusnál emelkedtek az árak, 2021-hez képest 27 százalékkal drágábban, átlagosan 719 ezer forintos négyzetméteráron lehetett XIV. kerületi panelhez jutni”– tette hozzá Benedikt Károly.

Ahogy 2021-ben, úgy tavaly is a Duna House közreműködésével értékesített, zuglói lakások zöme (66,4%) téglaotthon volt, ezeket az ingatlanokat átlagosan az előző évnél 14 százalékkal drágábban, 877 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatták meg az érdeklődők 2022-ben. A XIV. kerületi, 58-60 négyzetméteres téglalakásokért átlagosan 51,7 millió forintot fizettek az ügyfelek.

A kerület kiváló infrastruktúrájának és tömegközlekedésének, valamint jelentős nagyságú zöld területeinek és a kertvárosi, nyugodtabb városrészeinek köszönhetően a gyermeket nevelő, vagy tervező családok körében kedvelt választás. A 2022-ben értékesített adatok alapján családiházat 2021-hez képest 10 százalékkal magasabb áron, 530 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet a 2022-es év során valamelyest csökkent a kerületben, a Duna House adatai alapján a lezárult tranzakciók közötti arányuk az előző évhez képest 3,5 százalékkal mérséklődött, annak ellenére, hogy a 2022-es év negyedik negyedévében több mint 1100 újépítésű lakást építettek a kerületben. Árak tekintetében folytatódott az emelkedés, átlagosan 1,2 millió forint feletti áron lehet az újépítésű otthonok négyzetméterét megvásárolni a XIV. kerületben, 75,7 millió forintos átlagáron. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint a zuglói ingatlanok átlagára 17,8 százalékot emelkedett, az otthonteremtés így átlagosan 51,8 millió forintba került 2022-ben.

A Duna House aktuális kínálatában egy 6 szobás, nagyon jó állapotú, ízléses, klasszikus stílusú villaépület a legértékesebb zuglói ingatlan, amelyet több mint 360 millió forintért hirdetnek. A kerület azonban a befektetőknek is tartogat érdekességeket, például egy központi elhelyezkedésű, 600 m2 alapterületű ingatlant, amely szállodává vagy munkásszállóvá alakítható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS