Veszített népszerűségéből Zugló a budapesti lakáspiacon

Veszített népszerűségéből Zugló a budapesti lakáspiacon
2023. 02. 24., 14:43

A városrészek változatossága és az ingatlantípusok széles választéka ellenére a népességszám is csökkenő tendenciát mutat, de még így is ez a kerület a fővárosban a harmadik, a pesti oldalon pedig a legtöbb lakossal rendelkező terület. Az otthonteremtés 2021-hez képest átlagosan 17,8 százalékkal került többe Zuglóban a tavalyi év során a Duna House adatai szerint.

Lakosságszámából és népszerűségéből is vesztett 2022-ben Zugló, a pesti oldal legnépesebb kerülete. A KSH adatai szerint a főváros harmadik legtöbb lakossal rendelkező kerületében a 2011-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal csökkent a népesség. A Duna House hálózat budapesti kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése alapján Zugló 2021-ben szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, azonban 2021 decemberétől mindössze négy alkalommal tartozott a legkeresettebb három kerület közé, holott ingatlanválasztékból továbbra sincs hiány kerületben.

„A 2022-es év ingatlanpiaci változásai hatással voltak a fővárosi kerületek iránti érdeklődésre is, a befektetők által kedvelt belvárosi területek még az örök slágernek hitt XIII. kerületet is maguk mögé szorították, így Zugló is egyre lejjebb csúszott a ranglistán. A kerület iránt 2022 szeptemberében volt a leggyengébb a kereslet, ekkor az érdeklődők 12,2 százaléka jelölte meg csupán preferált területként Zuglót” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Pest tüdejének is nevezett, 240 hektár zöld területtel és változatos ingatlankínálattal rendelkező kerületben bármelyik ingatlantípusból válogathatnak az érdeklődők, hiszen a társasházi téglaépítésű és házgyári lakások mellett újépítésű otthonokban is bővelkedik a kerület, a gyermeket nevelő párok által kedvelt kertvárosi területeken található családiházakról nem is beszélve.

„Összességében csökkent a kerületben található ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a panellakások tekintetében Újpalota és Újpest mellett a zuglói Füredi utcai lakótelepen kínált otthonok voltak a legkeresettebbek a tavalyi év második felében. Vélhetően a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően a legnagyobb mértékben ennél a lakástípusnál emelkedtek az árak, 2021-hez képest 27 százalékkal drágábban, átlagosan 719 ezer forintos négyzetméteráron lehetett XIV. kerületi panelhez jutni”– tette hozzá Benedikt Károly.

Ahogy 2021-ben, úgy tavaly is a Duna House közreműködésével értékesített, zuglói lakások zöme (66,4%) téglaotthon volt, ezeket az ingatlanokat átlagosan az előző évnél 14 százalékkal drágábban, 877 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatták meg az érdeklődők 2022-ben. A XIV. kerületi, 58-60 négyzetméteres téglalakásokért átlagosan 51,7 millió forintot fizettek az ügyfelek.

A kerület kiváló infrastruktúrájának és tömegközlekedésének, valamint jelentős nagyságú zöld területeinek és a kertvárosi, nyugodtabb városrészeinek köszönhetően a gyermeket nevelő, vagy tervező családok körében kedvelt választás. A 2022-ben értékesített adatok alapján családiházat 2021-hez képest 10 százalékkal magasabb áron, 530 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet a 2022-es év során valamelyest csökkent a kerületben, a Duna House adatai alapján a lezárult tranzakciók közötti arányuk az előző évhez képest 3,5 százalékkal mérséklődött, annak ellenére, hogy a 2022-es év negyedik negyedévében több mint 1100 újépítésű lakást építettek a kerületben. Árak tekintetében folytatódott az emelkedés, átlagosan 1,2 millió forint feletti áron lehet az újépítésű otthonok négyzetméterét megvásárolni a XIV. kerületben, 75,7 millió forintos átlagáron. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint a zuglói ingatlanok átlagára 17,8 százalékot emelkedett, az otthonteremtés így átlagosan 51,8 millió forintba került 2022-ben.

A Duna House aktuális kínálatában egy 6 szobás, nagyon jó állapotú, ízléses, klasszikus stílusú villaépület a legértékesebb zuglói ingatlan, amelyet több mint 360 millió forintért hirdetnek. A kerület azonban a befektetőknek is tartogat érdekességeket, például egy központi elhelyezkedésű, 600 m2 alapterületű ingatlant, amely szállodává vagy munkásszállóvá alakítható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS