Újépítésű ingatlanok: milliós négyzetméterár fölött 4 budapesti kerület

2019. 04. 12., 17:45

2019 elején sem állt meg az ingatlanpiac. Magas tranzakciószámok, erős kereslet, továbbra is pörgő újépítésű szegmens jellemezte az elmúlt három hónapot. Az újépítésű ingatlant keresők már 4 fővárosi kerületben is milliós négyzetméterár feletti értékekkel találkozhatnak – olvasható a Duna House közleményében.

Továbbra is folyamatos az ingatlanárak növekedése, elsősorban a panellakások drágulása szembeötlő. Az országos panel árindex alapján nominálértéken megduplázódtak az árak 2008-hoz képest, de reál értéken is bőven meghaladták a bő tíz évvel ezelőtti szintet. Egyedül a nyugat-magyarországi panellakások képeznek kivételt, ahol még bőven 200 százalékpont alatt áll az index, szemben a kelet-magyarországi 218-as és a budapesti 230 százalékpontos értékkel. Ez forintban kifejezve 272 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent nyugaton, 309 ezer forintos átlagértéket keleten, míg a fővárosban ennek majdnem duplája jellemző.

Budapesten közel 50 százalék a 15 millió forint feletti hitelügyletek aránya, vidéken a többség (33 százalék) 5-10 millió forint közötti összeget igényel. Az árakhoz hasonlóan nő az átlagos hitelnagyság is, amely emelkedés elsősorban a vidéki területeket érinti nagyobb mértékben.

Eladói oldalon a fővárosban a nagyobb lakásba költözés a fő motivációs ok, míg vidéken az örökölt ingatlanokat értékesítik a legnagyobb százalékban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS