Új lakások Óbudán: egymillió forint fölött a négyzetméterár

Új lakások Óbudán: egymillió forint fölött a négyzetméterár
2022. 03. 21., 16:25

Az óbudai lakosokra mindig is jellemző volt a lokálpatriotizmus. Aki költözésre adja a fejét, a legtöbb esetben szeretne a kerületben maradni, az újonnan beköltözőknek viszont szűkül így a lehetősége. Ezt bővítheti az újépítésű ingatlanok folyamatosan növekvő aránya; tavaly szeptember-december között például az 5. legtöbb új lakást a 3. kerületben építették Budapesten belül. A kereslethangsúlyos piacnak köszönhetően így nem is csoda, hogy már Óbudán is több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A városrész 2021-es legjeit Duna House elemezte.

„Legfrissebb ingatlanpiaci elemzésünk szerint idén februárban Angyalföld, Erzsébetváros és Zugló végzett az érdeklődési ranglista élén, míg Óbuda a 10. helyet foglalta el, ezzel a budai oldal 4. legnépszerűbb kerülete. A vevők 11,6 százaléka jelölte meg preferenciaként a 3. kerületet, mint új otthona helyszínét” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az óbudai tranzakciók 60–65 százalékát a téglalakások tették ki 2021-ben, a panelekre az adásvételek közel egyharmadában szerződtek le. Míg előbbi ingatlantípusnál az átlagos négyzetméterár 910 ezer forintra, 13,6 százalékkal emelkedett éves szinten, addig utóbbinál 7 százalékos növekedést követően, 584 ezer forintot ért egy négyzetméter a Duna House értékesítési adatai alapján. A városrész ingatlanpiaci tranzakcióinak legkisebb részét a házak tették ki, amiket 679 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni tavaly.

A fejlesztők, beruházók igyekeznek a lehető leginkább kiszolgálni a folyamatosan növekvő keresletet az újépítésű ingatlanok iránt, ám az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány nem támogatják az építkezések haladási ütemtervét. A tavalyi év negyedik negyedévében így is például több mint 1800 újépítésű lakást építettek a városrészben, amiből még közel 500 értékesítés alatt áll. Árak tekintetében, 9,3 százalékos drágulást követően, Óbuda is bekerült abba a körbe, ahol ma már több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A potenciális vevők így átlagosan 59 millió forintért vásárolhatnak ingatlant a 3. kerületben. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint az óbudai lakások átlagára 21 százalékot emelkedett, köszönhetően a folyamatosan emelkedő újépítésű tranzakciók arányának.

[cikbanner]

A jelenlegi fejlesztések között sok a zöldterület közelében elhelyezkedő ingatlan, amely jól ötvözi a város nyújtotta közelséget és a természet nyugalmát. Az érdeklődők kifejezetten keresik ezeket az újépítésű lakásokat, amelyeknek saját kertrésze vagy nagy terasza van. Jó példa erre a csillaghegyi Forest Hill lakópark, ahol a 40 négyzetméteres stúdiólakásoktól egészen a 100 négyzetméteres panorámás luxuslakásig tudnak válogatni a vevők, utóbbihoz 157 négyzetméteres terasz is tartozik.

Az ingatlanközvetítő által tavaly eladott legdrágább ingatlan egy 224 négyzetméteres családi ház volt, ami mindössze 33 nap alatt, 230 millió forintért cserébe cserélt tulajdonost. A jelenlegi kínálat is jócskán bővelkedik még több százmilliós luxusházakban.

„Az óbudai polgárokra különösen jellemző a lokálpatriotizmus, az itt élők hűségesek lakókörnyezetükhöz, ha költöznek, akkor is inkább a kerületen belüli lehetőségeket preferálják. Az itt ingatlant vásárlók közel negyedének vásárlási motivációja a nagyobb lakásba való költözés volt, de jelentős arányban képviselték magukat a befektetők és az első lakásvásárlók is” – emelte ki Benedikt Károly.

Fotó: Forest Hill lakópark

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-27 12:49:00
A lefoglalt luxusautók között volt egy Lamborghini Aventador és egy Bentley Continental is. Ezekkel szállította a bűnszervezet vezetője a szájmaszkadományokat a győri kórházaknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS