Új lakások Óbudán: egymillió forint fölött a négyzetméterár

Új lakások Óbudán: egymillió forint fölött a négyzetméterár
2022. 03. 21., 16:25

Az óbudai lakosokra mindig is jellemző volt a lokálpatriotizmus. Aki költözésre adja a fejét, a legtöbb esetben szeretne a kerületben maradni, az újonnan beköltözőknek viszont szűkül így a lehetősége. Ezt bővítheti az újépítésű ingatlanok folyamatosan növekvő aránya; tavaly szeptember-december között például az 5. legtöbb új lakást a 3. kerületben építették Budapesten belül. A kereslethangsúlyos piacnak köszönhetően így nem is csoda, hogy már Óbudán is több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A városrész 2021-es legjeit Duna House elemezte.

„Legfrissebb ingatlanpiaci elemzésünk szerint idén februárban Angyalföld, Erzsébetváros és Zugló végzett az érdeklődési ranglista élén, míg Óbuda a 10. helyet foglalta el, ezzel a budai oldal 4. legnépszerűbb kerülete. A vevők 11,6 százaléka jelölte meg preferenciaként a 3. kerületet, mint új otthona helyszínét” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az óbudai tranzakciók 60–65 százalékát a téglalakások tették ki 2021-ben, a panelekre az adásvételek közel egyharmadában szerződtek le. Míg előbbi ingatlantípusnál az átlagos négyzetméterár 910 ezer forintra, 13,6 százalékkal emelkedett éves szinten, addig utóbbinál 7 százalékos növekedést követően, 584 ezer forintot ért egy négyzetméter a Duna House értékesítési adatai alapján. A városrész ingatlanpiaci tranzakcióinak legkisebb részét a házak tették ki, amiket 679 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni tavaly.

A fejlesztők, beruházók igyekeznek a lehető leginkább kiszolgálni a folyamatosan növekvő keresletet az újépítésű ingatlanok iránt, ám az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány nem támogatják az építkezések haladási ütemtervét. A tavalyi év negyedik negyedévében így is például több mint 1800 újépítésű lakást építettek a városrészben, amiből még közel 500 értékesítés alatt áll. Árak tekintetében, 9,3 százalékos drágulást követően, Óbuda is bekerült abba a körbe, ahol ma már több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A potenciális vevők így átlagosan 59 millió forintért vásárolhatnak ingatlant a 3. kerületben. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint az óbudai lakások átlagára 21 százalékot emelkedett, köszönhetően a folyamatosan emelkedő újépítésű tranzakciók arányának.

[cikbanner]

A jelenlegi fejlesztések között sok a zöldterület közelében elhelyezkedő ingatlan, amely jól ötvözi a város nyújtotta közelséget és a természet nyugalmát. Az érdeklődők kifejezetten keresik ezeket az újépítésű lakásokat, amelyeknek saját kertrésze vagy nagy terasza van. Jó példa erre a csillaghegyi Forest Hill lakópark, ahol a 40 négyzetméteres stúdiólakásoktól egészen a 100 négyzetméteres panorámás luxuslakásig tudnak válogatni a vevők, utóbbihoz 157 négyzetméteres terasz is tartozik.

Az ingatlanközvetítő által tavaly eladott legdrágább ingatlan egy 224 négyzetméteres családi ház volt, ami mindössze 33 nap alatt, 230 millió forintért cserébe cserélt tulajdonost. A jelenlegi kínálat is jócskán bővelkedik még több százmilliós luxusházakban.

„Az óbudai polgárokra különösen jellemző a lokálpatriotizmus, az itt élők hűségesek lakókörnyezetükhöz, ha költöznek, akkor is inkább a kerületen belüli lehetőségeket preferálják. Az itt ingatlant vásárlók közel negyedének vásárlási motivációja a nagyobb lakásba való költözés volt, de jelentős arányban képviselték magukat a befektetők és az első lakásvásárlók is” – emelte ki Benedikt Károly.

Fotó: Forest Hill lakópark

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS