További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

2021. 04. 23., 14:30

További 10-15 százalékos növekedést vár éves szinten a Duna House Pénzügyek a lakáshitelek piacán az aktív ingatlanpiac, a kitartó és több szegmensben emelkedő ingatlanárak, illetve a kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.

A közlemény alapján az idén a legnépszerűbbek a csok-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelkonstrukciók lehetnek, illetve élénk érdeklődés várható a babaváró kölcsön iránt is.

A szervezet elemzése szerint a klasszikus lakáshitelek piacának növekedése mellett, várakozásaik szerint, a február elsejétől elérhető otthonfelújítási hitelek további 150-200 milliárd forint növekményt hozhatnak az idén.

A tényadatok és a Duna House Pénzügyek márciusi becslése alapján az első negyedévben a magyar lakosság 220,5 milliárd forint lakáscélú hitelt vett fel. Ez ugyan 9 százalékkal kevesebb az előző év ugyanezen időszakához képest, azonban havi bontásban látható, hogy a gyengébb január és február után márciusban már berobbant a hitelezés, amelyet az ingatlanpiacon érzékelhető felfokozott kereslet és így a megugró tranzakciószámok okoztak.

Közölték: márciustól már erős, jelentős növekedés tapasztalható, ami a várakozás szerint a második negyedévben is megmarad. Ennek az is oka, hogy a lakáspiaci kereslet és forgalomnövekedéshez képest kicsit elhúzódott a hitelpiaci növekedés, így a nagyon erős év eleji lakáspiaci számok a mostani hónapokban fognak jelentkezni a hitelpiaci mutatókban.

A közlemény emlékeztet, hogy a jegybank adatai szerint tavaly 928,22 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, a legerősebb a harmadik negyedév volt, mintegy 244 milliárd forinttal.

Az elemzés kitér arra is, hogy a piaci változások hatására várhatóan emelkednek a kamatszintek. Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője szerint a 10 éves kamatok emelkedésével nem számítanak azonnali jelentős változásra a lakáscélú hiteleknél, mindemellett érdemes gyorsabb döntéseket hozni azon ügyfeleknek, akik a jelenlegi kamatszintet szeretnék kihasználni. Úgy vélte, a trend egyértelműen a növekedés irányába mutat.

Hozzátette, ugyanakkor az is igaz, hogy egyrészt még továbbra is támogató környezettel és kedvező lehetőséggel találkozhatnak a most hitelt felvenni szándékozók, másrészt az államilag támogatott hitelek konstrukciójában továbbra sincs változás, így nagyon sokan élhetnek a garantált, végig fix 3 százalékos kamatozású hitelekkel. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS