Tovább emelkedtek a lakbérek áprilisban

2023. 05. 23., 17:53

Áprilisban az előző hónaphoz képest országosan 0,7, Budapesten 1,7 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex áprilisi adataiból.

Az előző év azonos időszakinál országosan 17, Budapesten 19 százalékkal, a 2015. évinél pedig 81, illetve 75 százalékkal voltak magasabbak az áprilisi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 áprilisában országosan 25, Budapesten 23 százalékkal meghaladta azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 13, illetve 14 százalékkal voltak alacsonyabbak a járvány előtti szintnél. Az előző hónaphoz mérten a nominális díjak országosan gyakorlatilag a fogyasztói árakhoz hasonló mértékben emelkedtek, emiatt a reállakbérek alapvetően az előző havi szinten maradtak, ugyanakkor a fővárosban az inflációt meghaladó nominális díjnövekedés a reálmutató enyhe emelkedését idézte elő.

A fővárosban a budai hegyvidéki kerületek kivételével (–1,9 százalék) valamennyi kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt: a pesti külső és belső kerületekben 1–2 százalékkal, a pesti átmeneti kerületekben 2 százalékot meghaladó, a budai egyéb kerületekben pedig 4 százalékot megközelítő mértékben. Egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (21 százalék), és a budai hegyvidéki kerületekben a legkisebb (16 százalék) a drágulás. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A fővárosi kiadó lakások kínálata továbbra is közel ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól

2023 első négy hónapjában a figyelembe vett hirdetések 57 százaléka fővárosi, 28 százaléka megyei jogú, 14 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 76 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,8 százaléka volt családi ház. 2023. január–áprilisban a fővárosban a hirdetések 42, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS