Novemberi lakáspiac: nagyobb lakás volt a fő vásárlási cél

2018. 12. 13., 14:44

A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt – derül ki többek között a Duna House elemzéséből.

  • Az év végéhez közeledve sem változtak jelentősen a lakóingatlanpiaci tendenciák. Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó november hónapban is. Továbbra is magasabb tranzakciószámokat becsül a Duna House a korábbi évekhez képest, így az idei értékek – a várakozásoknak megfelelően – felülmúlják majd a tavalyi számokat.
  • Nem csak a tranzakciószámok, hanem a négyzetméterárak is folyamatos növekedésben vannak. A panellakások négyzetmétere átlagosan 550 ezer forint Budán, és 450 ezer forint Pesten.
  • A tégla ingatlanok átlagértékei még ennél is magasabbak, a főváros jelentős részén már a 750 ezer forintot közelíti a négyzetméterár, de az olcsóbb kerületekben is 560 ezer forint az átlag.
  • Az értékesítési idő is folyamatosan rövidül, a panellakásokat már két hónap alatt el lehet adni, de a tégla ingatlanok adásvétele sem tart 3-4 hónapnál tovább.
  • Az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, továbbra is a 30-50 év közöttiek vásárolnak legnagyobb arányban, jobbára befektetési szándékkal.
  • Az eladók egyformán képviseltetik magukat a legtöbb korosztályból, csak a legfiatalabbak aránya alacsonyabb érezhetően.
  • A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt.

Tranzakciók

Novemberben is erősebb volt az ingatlanpiac az elmúlt évekhez képest. Az idei érték 12 százalékkal magasabb a 2016-ban mért tranzakciószámoknál, de a tavalyi adatokhoz képest is 2 százalékos növekedést mutat. A Duna House decemberben is a tavalyinál erősebb eladási mutatókat vár, amellyel együtt az idei év tranzakcióinak száma várhatóan meg fogja haladni a 2017-es forgalmat.

Budapesten a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat keresték legnagyobb arányban novemberben. A pesti kerületekben népszerűek voltak a 40 négyzetméter alatti lakások is, Budán azonban ezek aránya elhanyagolható volt az elmúlt hónapban. A négyzetméterárak szemmel láthatóan sokat emelkedtek az egy évvel ezelőtti értékhez képest, 600 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt tulajdonost a budai ingatlanok 66 százaléka, míg Pesten ez az arány 44 százalék volt. Ennek megfelelően egyre több ingatlan átlagos eladási ára haladja meg a 40 millió forintot.

Vidéken kisebb volt az érdeklődés a nagyméretű ingatlanok iránt, szemben az egy évvel korábbi értékekkel. A 400 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya 8-10 százalékponttal nőtt tavalyhoz képest, de a 40 millió forint feletti lakásár aránya vidéken nem nőtt számottevő mértékben, a 2017-es értékekhez képest.

Árak

Tavaly novemberhez képest a kelet-magyarországi panel ingatlanok négyzetméterára nőtt legnagyobb mértékben, de a tégla lakások átlagos négyzetméterára is az ország keleti felében nőtt nagyobb mértékben. Így a panel ingatlanok átlagos négyzetméterára az ország ezen részén megközelítette a 300 ezer forintot, a tégla ingatlanok négyzetméterára pedig már meg is haladta ezt az összeget. Nyugat-Magyarországon a panellakások átlagos négyzetméterára tavalyhoz képest több mint 25 százalékot emelkedett, így jelenleg már 245 ezer forint az átlag. A tégla lakások ennél valamelyest drágábban, átlagosan 285 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost.

A budai panellakások átlagos négyzetméterára közel duplája a vidéki értékeknek, de a pesti kerületekben mért érték is jóval magasabb az ország többi területén tapasztaltnak. Budán a panelek átlagos négyzetméterára 2018 novemberében már meghaladta az 550 ezer forintot, a pesti panellakások átlagos négyzetméterára pedig a 450 ezer forintot. A fővárosi téglalakások négyzetméterára még ennél is jóval magasabb, a belvárosban 747-, Budán 744-, míg a pesti kerületekben 559 ezer forint volt az átlag.

Kereslet, értékesítési idő

A 2018 novemberében mért Keresletindex az előző évekhez hasonló értéket mutat, októberhez képest nem csökkent számottevően a mutató. Év végén, az ünnepek miatt, jellemzően háttérbe szorul az ingatlanvásárlás, majd az új év elején újult erővel kezdenek lakáskeresésbe az emberek.

A budapesti kerületek közül novemberben is a XIII. kerület iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, a második helyen a II. kerület végzett, de 15 százalék feletti értéke volt a VI., XI. és a XIV. kerületeknek is. A II. és a XII. kerület iránti érdeklődés nőtt tavalyhoz képest a legtöbbet, míg a legnagyobb csökkenés a IX. kerületben volt.

Országszerte 60 százalék feletti a jó és nagyon jó állapotban értékesített ingatlanok aránya. A felújítandó és lakható állapotú ingatlant vásárlók aránya Nyugat-Magyarországon a legmagasabb, 37 százalékos, és Budapesten a legalacsonyabb (25%).

Országszerte csökkentek az értékesítési idők, legyen szó akár panelekről, akár tégla lakásról. A panellakások bő két hónap alatt kelnek el, a tégla lakások eladásához valamelyest több időre van szükség, jellemzően 85-118 nap között változik ez az idő.

Vevők

Budapesten a legtöbb vevő a 30-50 év közötti korosztályból került ki novemberben, akik többségben beosztottak és vállalkozók voltak. Továbbra is a befektetési célú vásárlás vezeti a listát, amelynek keretében 37-38 millió forint körüli átlagértékű ingatlanokat vásárolnak. Sokan vették első lakásukat is, ők jellemzően 32,5 millió forintot költöttek.

A vidéki vevők többsége, csak úgy, mint a fővárosban, 30-50 év közötti. A vezető vásárlási ok ez esetben is a befektetés, amelynek értéke 17,3 millió forint. Sokan nagyobb ingatlanra cserélik korábbi otthonukat, és első lakást is nagy arányban vásároltak, amelynek értéke alig több mint fele a Budapesten tapasztaltnak.

Eladók

Az eladók életkora sokkal kiegyenlítettebb a fővárosban, mint ahogy a vevőknél látható, egyedül a 30 év alattiak aránya alacsonyabb. Az eladók többsége vállalkozó, de csak az eladások 3 százalékának hátterében áll befektetési szándék. A legtöbben nagyobb lakásba költöznek, a kinőtt lakásukért átlagosan 32,2 millió forintot kapnak.

Vidéken is hasonló az eladók életkorának megoszlása. A vezető eladási ok ez esetben is a nagyobb ingatlanba költözés, de közel ugyanilyen magas az örökölt ingatlanok értékesítésének és a kisebb otthonba költözéseknek az aránya is. A nagyobbra cserélendő ingatlanért átlagosan 17,7 millió forintot kaptak, az örökölt ingatlanokat 14,6 millióért, míg a nagynak bizonyult lakásokat 24,7 millió forintért adták el.

A Duna House részletes elemzése itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS