Nehéz, de mégsem lehetetlen saját lakáshoz jutni idén

2023. 04. 28., 15:03

A mérséklődő ingatlanárak és az alku lehetősége újra meghozta az első lakást vásárlók kedvét. 2023 első negyedévében a fővárosi tranzakciók közel ötödében, míg vidéken az eladások csaknem negyedében a fiatal otthonteremtők szerepeltek a vevői oldalon. Budapesten átlagosan az 50 millió forintot is megközelítette az ingatlanvásárlásra fordított összeg, míg a vidéken letelepedők nagyjából 20 millió forinttal kevesebből szerezhettek maguknak saját otthont.

Az otthonteremtési céllal vásárlók között kiemelt fontosságúnak számít az első lakásukat vásárlók csoportja, akik a tavalyi év második felétől országos szinten jelentős hátrányba szorultak a 2022-es események következtében átalakult ingatlanpiacon. Az magas ingatlanárak mellett az emelkedő hitelkamatoknak és a hosszú idő óta nem látott mértékű inflációnak köszönhetően 2022 júniusától fokozatosan csökkenő arányban voltak jelen az első lakást vásárlók a fővárosi ingatlantranzakciókban. A vidéken letelepedők számára a mélypontot 2022 októbere jelentette, amikor mindössze 15 százalékos arányban szerepeltek az adásvételek vevői oldalán.

„Tavaly decemberben Budapesten kimagasló, 53 százalékos aránnyal, míg vidéken 33 százalékos többséggel a befektetők uralták az ingatlanpiacot, azonban 2023 első negyedévére már normalizálódott a helyzet, és fokozatosan erősödni kezdett a vásárlói kedv a többi vevői csoport tekintetében is – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.Az eladók az év kezdetével lassacskán elfogadták, hogy vagy árat csökkentenek vagy engednek a vevői alkunak, emellett az érdeklődők is egyre inkább ráébredtek, hogy a kínálati piacon az övék az irányítás. Új lendületet kaptak az első lakásukat vásárlók is, arányuk átlagosan 18 százalékra emelkedett a fővárosban és 23 százalékra vidéken az ingatlanközvetítő 2023-as tranzakciós adatai szerint.”

A fiatal otthonteremtők januárban voltak a legaktívabbak Budapesten, az év első hónapjában zárult összes eladás 23 százalékban szerepeltek itt az első lakáshoz jutók, míg a vidéki területeken a március volt a legerősebb, akkor a vásárlók negyede tartozott ehhez a csoporthoz. A 2023-as első negyedévben a fővárost preferáló érdeklődők átlagosan 48 millió forintot meghaladó összeget költöttek saját lakásra, amely átlagosan 58 négyzetméteres alapterületével ideális életteret teremt az önálló életkezdésen túl a családalapításhoz is. A vidéki területeken ingatlant keresők jelentős előnyben vannak a fővárosiakkal szemben, hiszen idén átlagosan 29,2 millió forintból is megoldható volt számukra az otthonteremtés, ráadásul 25 m2-rel tágasabb ingatlanba költözhettek.

„Továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak az állami otthonteremtést támogató kedvezmények, a meghosszabbított Babaváró támogatás és a CSOK jelentős segítséget nyújt a gyermeket tervező fiatalok saját ingatlanhoz jutása során. Érdemes élni velük” – emelte ki Benedikt Károly. A Credipass pénzügyi szakértőinek országos felmérése szerint a Babaváró támogatást igénylők a 2023 első negyedéves adatok szerint 91,2 százalékban lakáscélra fordították a kapott összeget, emellett a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya is 21,4 százalékra emelkedett a fővárosban. Bár Kelet- és Nyugat-Magyarországon enyhe mérséklődést tapasztaltak a családi otthonteremtési kedvezménnyel élők számában a szakértők, – itt a hitelügyletek 29,2–31,1 százalékhoz csatoltak CSOK igénylést – az országos megoszlást vizsgálva azonban mégis az előző negyedévi 24,7 százalékról 25,6 százalékra nőtt az előfordulás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS