Nehéz, de mégsem lehetetlen saját lakáshoz jutni idén

2023. 04. 28., 15:03

A mérséklődő ingatlanárak és az alku lehetősége újra meghozta az első lakást vásárlók kedvét. 2023 első negyedévében a fővárosi tranzakciók közel ötödében, míg vidéken az eladások csaknem negyedében a fiatal otthonteremtők szerepeltek a vevői oldalon. Budapesten átlagosan az 50 millió forintot is megközelítette az ingatlanvásárlásra fordított összeg, míg a vidéken letelepedők nagyjából 20 millió forinttal kevesebből szerezhettek maguknak saját otthont.

Az otthonteremtési céllal vásárlók között kiemelt fontosságúnak számít az első lakásukat vásárlók csoportja, akik a tavalyi év második felétől országos szinten jelentős hátrányba szorultak a 2022-es események következtében átalakult ingatlanpiacon. Az magas ingatlanárak mellett az emelkedő hitelkamatoknak és a hosszú idő óta nem látott mértékű inflációnak köszönhetően 2022 júniusától fokozatosan csökkenő arányban voltak jelen az első lakást vásárlók a fővárosi ingatlantranzakciókban. A vidéken letelepedők számára a mélypontot 2022 októbere jelentette, amikor mindössze 15 százalékos arányban szerepeltek az adásvételek vevői oldalán.

„Tavaly decemberben Budapesten kimagasló, 53 százalékos aránnyal, míg vidéken 33 százalékos többséggel a befektetők uralták az ingatlanpiacot, azonban 2023 első negyedévére már normalizálódott a helyzet, és fokozatosan erősödni kezdett a vásárlói kedv a többi vevői csoport tekintetében is – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.Az eladók az év kezdetével lassacskán elfogadták, hogy vagy árat csökkentenek vagy engednek a vevői alkunak, emellett az érdeklődők is egyre inkább ráébredtek, hogy a kínálati piacon az övék az irányítás. Új lendületet kaptak az első lakásukat vásárlók is, arányuk átlagosan 18 százalékra emelkedett a fővárosban és 23 százalékra vidéken az ingatlanközvetítő 2023-as tranzakciós adatai szerint.”

A fiatal otthonteremtők januárban voltak a legaktívabbak Budapesten, az év első hónapjában zárult összes eladás 23 százalékban szerepeltek itt az első lakáshoz jutók, míg a vidéki területeken a március volt a legerősebb, akkor a vásárlók negyede tartozott ehhez a csoporthoz. A 2023-as első negyedévben a fővárost preferáló érdeklődők átlagosan 48 millió forintot meghaladó összeget költöttek saját lakásra, amely átlagosan 58 négyzetméteres alapterületével ideális életteret teremt az önálló életkezdésen túl a családalapításhoz is. A vidéki területeken ingatlant keresők jelentős előnyben vannak a fővárosiakkal szemben, hiszen idén átlagosan 29,2 millió forintból is megoldható volt számukra az otthonteremtés, ráadásul 25 m2-rel tágasabb ingatlanba költözhettek.

„Továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak az állami otthonteremtést támogató kedvezmények, a meghosszabbított Babaváró támogatás és a CSOK jelentős segítséget nyújt a gyermeket tervező fiatalok saját ingatlanhoz jutása során. Érdemes élni velük” – emelte ki Benedikt Károly. A Credipass pénzügyi szakértőinek országos felmérése szerint a Babaváró támogatást igénylők a 2023 első negyedéves adatok szerint 91,2 százalékban lakáscélra fordították a kapott összeget, emellett a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya is 21,4 százalékra emelkedett a fővárosban. Bár Kelet- és Nyugat-Magyarországon enyhe mérséklődést tapasztaltak a családi otthonteremtési kedvezménnyel élők számában a szakértők, – itt a hitelügyletek 29,2–31,1 százalékhoz csatoltak CSOK igénylést – az országos megoszlást vizsgálva azonban mégis az előző negyedévi 24,7 százalékról 25,6 százalékra nőtt az előfordulás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS