Milliókat hagyunk a NAV-nál

2022. 05. 04., 19:42

A magyar állam bőkezűen támogatja a nyugdíj-előtakarékosságot: 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak kárba veszni.

A nyugdíjmegtakarítások egyik legkedveltebb tulajdonsága az elérhető állami támogatás. Az aggasztó nyugdíjhelyzetet az állam is felismerte, ezért közvetlenül pénzzel ösztönzi a takarékoskodást. A támogatás valójában SZJA-visszatérítés, így csak azok a megtakarítók vehetik igénybe, akik fizetnek személyi jövedelemadót – írja a Bankmonitor. A támogatás mértéke az adott évi nyugdíjcélú befizetések 20 százaléka, de legfeljebb 100-150 ezer forint lehet attól függően, hogy milyen megtakarítási formáról van szó.

A NAV adatai szerint tízezrek nem igénylik vissza az SZJA-t

A megtakarításokra nem automatikusan érkezik az SZJA-jóváírás, hanem ezt minden évben külön igényelni kell az adóbevallás elkészítésekor/jóváhagyásakor. Akik elmulasztják az igénylést, ők a jogosultságuk ellenére nem tudnak részesülni ebben a támogatásban.

Az adóbevallások határidejének közeledtével a Bankmonitor levélben fordult a NAV sajtóosztályához azzal a kérdéssel, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek hány százaléka nem érvényesíti évente az elérhető SZJA-visszatérítést? A kérdésre a hivatal részletes statisztikákat közölt a vonatkozó adatokról.

A NAV és a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) adataiból kiszámítható, hogy az elmúlt 5 évben jellemzően a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 80-88 százaléka igényelt adóvisszatérítést megtakarítására. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idős korukra nyugdíjbiztosításon keresztül megtakarítók 12-20 százaléka nem él az állami támogatás lehetőségével: 2020-ban ez összesen 72 000 embert jelentett. Ha feltételezzük, hogy az átlagos megtakarításuk megegyezett a visszatérítést igénylőkével, akkor elmondható, hogy fejenként kb. 49 000 forint (együttesen 3,5 milliárd forint) állami támogatástól estek el.

Milyen okai lehetnek a támogatás kihasználatlanságának?

Fontos, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek között vannak olyanok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót, ilyen például a katás vállalkozók vagy a négygyermekes anyák csoportja. Az ő esetükben az adóvisszatérítés kihasználatlanságát nem mulasztás, hanem jogosulatlanság okozza. (Kivétel ez alól, ha a biztosított és a szerződő személye nem azonos, és a szerződő fél jogosult az SZJA-visszatérítésre: ebben az esetben például a katás megtakarítók is hozzájuthatnak a támogatáshoz.

Ugyanakkor azok is sokan vannak, akik egyszerűen elmulasztják a támogatás érvényesítését. Ennek oka lehet az, hogy nem kellő körültekintéssel töltik ki az adóbevallásukat, és megfeledkeznek arról, hogy jelezzék benne az adóvisszatérítésre irányuló igényüket. Ebben az esetben gyakorlatilag kidobott pénz lesz a befizetett SZJA egy része: az éves megtakarítás 20 százalékát vissza lehetne kapni, de mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

Drága mulatság elveszíteni az adóvisszatérítést

Az adóvisszatérítés ki nem használása a megtakarítás teljes futamideje alatt nagyon jelentős veszteséget eredményezhet. Ha valaki 40 éves korában kezdte a megtakarítást, és havi 20 000 forintot tett félre, melyet évente 3 százalékkal növelt, akkor 65 éves koráig 8,75 millió forintot tett félre a számlájára. Az évtizedek során így összesen 1,75 millió forintnyi SZJA-visszatérítést kapott, amely a hozamokkal együtt 3,7 millió forintra hízhat, mire nyugdíjba vonul. Aki jogosult lenne az adóvisszatérítésre, de nem használja ki, ezt az összeget veszíti el. Ennek következtében a nyugdíjas éveire felhalmozott megtakarítása 22,4 millió forint helyett 18,6 millió forint lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 17:13:49
A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS