Miért nem lettek olcsóbbak a családi házak?

2021. 07. 02., 11:00

A családi házak ára sok nagyvárosban, illetve településen egyre magasabbra emelkedik. Közülük is vannak olyan példák, melyek esetében az áremelkedő tendencia töretlen. Ide sorolható a régióközpontjaink többsége. Azt, hogy a drágulás milyen mértéket öltött, hova vezetett és végül a nyugati vagy a keleti országrészen kell az ingatlanvásárlóknak mélyebben zsebbe nyúlni, az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva mutatja be.

A keleti országrészben tartós áresésnek jele sincs

Az ország keleti felében a családi házak átlagárának változását a régióközpontok esetében vizsgáltuk meg a 2020. március és 2021. május közötti pandémiás időszakban.

A három keleti régióközpont közül a szegedi családi házak átlag kínálati ára emelkedett a legnagyobb ütemben, 15 százalékkal. Amikor a koronavírus felütötte fejét hazánkban Szegeden egy eladásra kínált ház átlagos négyzetméter ára 350 ezer Ft/m2 volt, mely majdnem szintet lépve idén májusra elérte a 400 ezer Ft/m2-t.

Debrecenben és Miskolcon átlagosan 12-13 százalék volt a házak drágulásának mértéke. Hajdú-Bihar megye székhelyén a házak januári átlag kínálati ára májusra 50 ezer forinttal duzzadt meg négyzetméterenként, melynek eredménye 420 ezer Ft/m2 lett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén pedig 220 ezer forintról 240 ezer forintra nőtt egy négyzetméter átlagára.

Összehasonlítva a szegedi, a miskolci és a debreceni kínálatban lévő eladó házakat, ár szempontjából Debrecen vezeti az árversenyt a maga 420 ezer Ft/m2-ével, de Szeged is nagyon a nyomában van, míg Miskolc igencsak lemaradt.

Nyugaton sem lettek olcsóbbak a házak

Az ingatlannet.hu csapata a nyugati régióközpontok családi házainak átlagár változását is megvizsgálta a Covid-19 megjelenését követő időszakban.

Akárcsak a Dunától jobbra, úgy balra is a családi házak áremelkedésének lehettünk tanúi  – már ami a régióközpontokat illeti. De vajon a Debreceni 420 ezer Ft/m2-es átlagárat egy nyugati szereplő felül tudja múlni?

Bár Pécsen, Győrben és Székesfehérváron átlagosan 5-15%-kal növekedett a házak négyzetméter ára, még így sem sikerült lekörözniük a debreceni társaikat. Pécsen a családi házak májusi átlagára 310 ezer Ft/m2, Győrben 380 ezer Ft/m2, Székesfehérváron pedig 390 ezer Ft/m2 volt.

Miért nem lettek olcsóbbak a házak a járványidőszak alatt?

Elsőre úgy tűnhet, mintha a koronavírus nem lett volna hatással a régióközpontjaink családi házainak áraira, azért a valóságban sikerült lelassítani a szinte folytonosan emelkedő tendenciájukat. Még ha a jövőben egy újabb hullámmal kellene szembesülnünk, nagy valószínűséggel még akkor sem zuhannának a mélybe az árak.

Az építőipari anyagok ára viszont szárnyal. Olyannyira, hogy már a kormány is elkezdett foglalkozni a témával. Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetségének) elnöke a különadó bevezetését vetette fel. Ez azokat terhelné, akik ok nélkül és drasztikusan emelték az áraikat a megfizethetetlenség kategóriájába.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS