Miért nem lettek olcsóbbak a családi házak?

2021. 07. 02., 11:00

A családi házak ára sok nagyvárosban, illetve településen egyre magasabbra emelkedik. Közülük is vannak olyan példák, melyek esetében az áremelkedő tendencia töretlen. Ide sorolható a régióközpontjaink többsége. Azt, hogy a drágulás milyen mértéket öltött, hova vezetett és végül a nyugati vagy a keleti országrészen kell az ingatlanvásárlóknak mélyebben zsebbe nyúlni, az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva mutatja be.

A keleti országrészben tartós áresésnek jele sincs

Az ország keleti felében a családi házak átlagárának változását a régióközpontok esetében vizsgáltuk meg a 2020. március és 2021. május közötti pandémiás időszakban.

A három keleti régióközpont közül a szegedi családi házak átlag kínálati ára emelkedett a legnagyobb ütemben, 15 százalékkal. Amikor a koronavírus felütötte fejét hazánkban Szegeden egy eladásra kínált ház átlagos négyzetméter ára 350 ezer Ft/m2 volt, mely majdnem szintet lépve idén májusra elérte a 400 ezer Ft/m2-t.

Debrecenben és Miskolcon átlagosan 12-13 százalék volt a házak drágulásának mértéke. Hajdú-Bihar megye székhelyén a házak januári átlag kínálati ára májusra 50 ezer forinttal duzzadt meg négyzetméterenként, melynek eredménye 420 ezer Ft/m2 lett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén pedig 220 ezer forintról 240 ezer forintra nőtt egy négyzetméter átlagára.

Összehasonlítva a szegedi, a miskolci és a debreceni kínálatban lévő eladó házakat, ár szempontjából Debrecen vezeti az árversenyt a maga 420 ezer Ft/m2-ével, de Szeged is nagyon a nyomában van, míg Miskolc igencsak lemaradt.

Nyugaton sem lettek olcsóbbak a házak

Az ingatlannet.hu csapata a nyugati régióközpontok családi házainak átlagár változását is megvizsgálta a Covid-19 megjelenését követő időszakban.

Akárcsak a Dunától jobbra, úgy balra is a családi házak áremelkedésének lehettünk tanúi  – már ami a régióközpontokat illeti. De vajon a Debreceni 420 ezer Ft/m2-es átlagárat egy nyugati szereplő felül tudja múlni?

Bár Pécsen, Győrben és Székesfehérváron átlagosan 5-15%-kal növekedett a házak négyzetméter ára, még így sem sikerült lekörözniük a debreceni társaikat. Pécsen a családi házak májusi átlagára 310 ezer Ft/m2, Győrben 380 ezer Ft/m2, Székesfehérváron pedig 390 ezer Ft/m2 volt.

Miért nem lettek olcsóbbak a házak a járványidőszak alatt?

Elsőre úgy tűnhet, mintha a koronavírus nem lett volna hatással a régióközpontjaink családi házainak áraira, azért a valóságban sikerült lelassítani a szinte folytonosan emelkedő tendenciájukat. Még ha a jövőben egy újabb hullámmal kellene szembesülnünk, nagy valószínűséggel még akkor sem zuhannának a mélybe az árak.

Az építőipari anyagok ára viszont szárnyal. Olyannyira, hogy már a kormány is elkezdett foglalkozni a témával. Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetségének) elnöke a különadó bevezetését vetette fel. Ez azokat terhelné, akik ok nélkül és drasztikusan emelték az áraikat a megfizethetetlenség kategóriájába.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS