Miért nem lettek olcsóbbak a családi házak?

2021. 07. 02., 11:00

A családi házak ára sok nagyvárosban, illetve településen egyre magasabbra emelkedik. Közülük is vannak olyan példák, melyek esetében az áremelkedő tendencia töretlen. Ide sorolható a régióközpontjaink többsége. Azt, hogy a drágulás milyen mértéket öltött, hova vezetett és végül a nyugati vagy a keleti országrészen kell az ingatlanvásárlóknak mélyebben zsebbe nyúlni, az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva mutatja be.

A keleti országrészben tartós áresésnek jele sincs

Az ország keleti felében a családi házak átlagárának változását a régióközpontok esetében vizsgáltuk meg a 2020. március és 2021. május közötti pandémiás időszakban.

A három keleti régióközpont közül a szegedi családi házak átlag kínálati ára emelkedett a legnagyobb ütemben, 15 százalékkal. Amikor a koronavírus felütötte fejét hazánkban Szegeden egy eladásra kínált ház átlagos négyzetméter ára 350 ezer Ft/m2 volt, mely majdnem szintet lépve idén májusra elérte a 400 ezer Ft/m2-t.

Debrecenben és Miskolcon átlagosan 12-13 százalék volt a házak drágulásának mértéke. Hajdú-Bihar megye székhelyén a házak januári átlag kínálati ára májusra 50 ezer forinttal duzzadt meg négyzetméterenként, melynek eredménye 420 ezer Ft/m2 lett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén pedig 220 ezer forintról 240 ezer forintra nőtt egy négyzetméter átlagára.

Összehasonlítva a szegedi, a miskolci és a debreceni kínálatban lévő eladó házakat, ár szempontjából Debrecen vezeti az árversenyt a maga 420 ezer Ft/m2-ével, de Szeged is nagyon a nyomában van, míg Miskolc igencsak lemaradt.

Nyugaton sem lettek olcsóbbak a házak

Az ingatlannet.hu csapata a nyugati régióközpontok családi házainak átlagár változását is megvizsgálta a Covid-19 megjelenését követő időszakban.

Akárcsak a Dunától jobbra, úgy balra is a családi házak áremelkedésének lehettünk tanúi  – már ami a régióközpontokat illeti. De vajon a Debreceni 420 ezer Ft/m2-es átlagárat egy nyugati szereplő felül tudja múlni?

Bár Pécsen, Győrben és Székesfehérváron átlagosan 5-15%-kal növekedett a házak négyzetméter ára, még így sem sikerült lekörözniük a debreceni társaikat. Pécsen a családi házak májusi átlagára 310 ezer Ft/m2, Győrben 380 ezer Ft/m2, Székesfehérváron pedig 390 ezer Ft/m2 volt.

Miért nem lettek olcsóbbak a házak a járványidőszak alatt?

Elsőre úgy tűnhet, mintha a koronavírus nem lett volna hatással a régióközpontjaink családi házainak áraira, azért a valóságban sikerült lelassítani a szinte folytonosan emelkedő tendenciájukat. Még ha a jövőben egy újabb hullámmal kellene szembesülnünk, nagy valószínűséggel még akkor sem zuhannának a mélybe az árak.

Az építőipari anyagok ára viszont szárnyal. Olyannyira, hogy már a kormány is elkezdett foglalkozni a témával. Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetségének) elnöke a különadó bevezetését vetette fel. Ez azokat terhelné, akik ok nélkül és drasztikusan emelték az áraikat a megfizethetetlenség kategóriájába.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS