Valljon s mennyiért „leszön jó Budában lakásom”?

2023. 11. 04., 11:55

Fokozódott a vevői érdeklődés a budai kerületek iránt 2023 változó ingatlanpiacán. A kereslet hatása a megvalósult tranzakciókat is átformálta, hiszen a fővárosi szerződéskötések között megduplázódott a budai eladások aránya 2022-höz képest. Idén egy teljes szobával tágasabb otthonokat, a tavalyinál közel harmadával többért választanak 2023-ban a vásárlók Budán a Duna House adatai szerint.

„Tartósan átvehették a változó ingatlanpiacon a belváros szerepét a budai kerületek, Újbuda, a II. kerület vagy mindkettő egyszerre idén már hat alkalommal megelőzte Erzsébet- és Terézvárost az ingatlanközvetítő kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérése szerint” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A főváros 23 kerülete közül két budai kerület is dobogós helyen végzett idén szeptemberben a Duna House adatai alapján. A keresettségi lista élén az újépítésű lakóparkokban bővelkedő kerületek állnak, vagyis Újbuda (17,4 százalék) osztozik Angyalfölddel, a második helyen a tipikus budai életérzést nyújtó II. kerület végzett. Buda legnagyobb kerülete, vagyis Óbuda a lista első harmadában, a hetedik helyet foglalja el a sorban, a Hegyvidék ezúttal a nyolcadik, az I. kerület pedig a tizenkettedik volt a népszerűségi listán. Meglepő, de a sor túlsó felén is találkozni budai kerülettel, ugyanis Budafok-Tétény csekély arányban, mindössze a vevők 3,8 százaléknál került a preferált lokációk közé.

Nem csak az érdeklődés, de a megvalósult ingatlantranzakciók tekintetében is erősödött a budai kerületek jelenléte az idei év során. Míg a 2022-es év fővárosi tranzakcióinak mindössze 11,5 százaléka zárult a budai oldalon, addig 2023 első három negyedévében végbement eladások közel negyede, 24 százaléka Budán történt a Duna House értékesítési adatai alapján. „A budai miliőt választó vásárlók közel harmada, 32 százaléka végül a XI. kerület mellett döntött, de jelentős arányban, 23 százalékban szerződtek II. kerületi és 21 százalékban óbudai ingatlanra. A fővárosi kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérés eredményével ellentétben a létrejött tranzakciók között nem Budafok, hanem az I. kerület lett a sereghajtó, mindössze a vevők 6 százaléka köteleződött el a kerület mellett” – tette hozzá a szakértő.

A hat budai kerületben 2023 első három negyedévében zárult adásvételek alapján átlagosan közel 1,05 millió forintba került az otthonteremtés négyzetméterenként, ami 8 százalékos ingatlanár-emelkedést mutat a 2022-es adatokhoz képest. Az ingatlanra fordított átlagos összeg 2022-ben mindössze 61 millió forint volt a budai kerületekben, az idei évben azonban közel 30 százalékkal, 78,5 millió forintra nőtt ez az érték. Nagyobb alapterületű otthonokat választottak ugyanakkor idén a vásárlók, hiszen a tavalyi átlagos 61 négyzetméternél 14 m2-rel tágasabb ingatlanokra szerződtek.

A legdrágább budai kerület a XII., itt 1,3 millió forinthoz közelít a négyzetméterenkénti átlag. Összességében a legtöbbet azonban a II. kerületben költöttek a vevők ingatlanvásárlásra, itt az átlagos ingatlanérték kevéssel több mint 108 millió forint. Budán a legalacsonyabb négyzetméterárakkal a XXII. kerületben találkozhatnak a vásárlók, a tranzakciós adatok alapján 758 ezer forintba került átlagosan a kerületben egy négyzetméter. Vételár tekintetében a népszerűségi lista élén álló Újbuda jelenti a vevők számára a mentsvárat, hiszen itt átlagosan 60,4 millió forintból is megoldható az otthonteremtés. Ezért az összegért egyébként egy élhető, 65 négyzetméteres lakás vásárolható. Alapterület szempontjából Budafok a rekorder, itt átlagosan 103 négyzetméteres élettérrel rendelkező ingatlanokra szerződnek az ügyfelek.

2023 első három negyedévében a budai oldal legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanáért, egy 170 m2-es, nagyon jó állapotú, örök panorámával rendelkező, medencés luxus okosotthonért 440 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,5 millió forintot jelent négyzetméterenként. Meglepő, de azonos alapterületű, jó állapotú, budai kertes házhoz megfizethető, 350 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehet jutni, ha Budafok-Tétény mellett dönt az ügyfél.

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan egy 425 négyzetméteres családi ház volt a III. kerületben, amelyért 290 millió forintot fizetett a vásárló. Míg a legkisebb alapterületű lakásért, egy 12m2-es, lakható állapotú, téglaépítésű minigarzonért 666 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó, a vevőnek pedig mindössze 8 millió forint kiadást jelentett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS